ua en ru

Опитування: В Київську облраду проходять п'ять партій, серед яких одна непарламентська

До київської обласної ради на місцевих виборах проходять п'ять партій. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного компанією USS Research з 24 по 29 вересня.

Так, якщо б місцеві вибори проходили в кінці вересня, виборчий бар'єр подолали б чотири парламентські партії і нова політична сила "Наш край". Серед тих, хто прийде на голосування і вже визначився з вибором, найбільше голосів набрав "Блок Петра Порошенка"Солідарність" (лідер Лев Парцхаладзе) - 26,4%. На другому місці "Батьківщина" (Костянтин Бондарєв) - 15%, на третьому -"Об'єднання "Самопоміч" (Ірина Сисоєнко) - 11, 4%. Четверте місце у Радикальної партії Олега Ляшка (Сергій Скуратовський) з результатом 8,1%. Замикає п'ятірку лідерів партія регіональних еліт "Наш край", яку очолює Ярослав Добрянський - за неї готові проголосувати 7,9% опитаних.

Якщо говорити про підтримку партій в цілому, то рейтинг БПП "Солідарність" становить 13,4%, "Батьківщини" - 7,6%, "Об'єднання "Самопоміч" - 5,8%. За Радикальну партію Олега Ляшка готові віддати свої голоси 4,3% респондентів, за "Наш край" - 4,0%. Інші учасники набирають менше 4% голосів. Разом із тим більше третини опитаних (37,6%) ще не визначилися, кому віддати свій голос на виборах у жовтні.

При виборі партії і кандидата для виборців першочергове значення має особистість кандидата (48,1%) і тільки потім партія, від якої він балотується (22,5%).

За словами заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, результати опитування підтверджують тезу про те, що великі партії на місцевих виборах діють за технологіями парламентських виборів. Так, зазначив експерт, замість конкретних стратегій розвитку регіонів виборцям пропонують загальнонаціональні гасла, а замість управлінців і господарників висувають кандидатів політичних зірок.

"Людям не представляють команду, а лідера списку. Перша у списку "Самопомочі" - нардеп Ірина Сисоєнко, партії Ляшка - нардеп Сергій Скуратовський, "Батьківщини" - екс-депутат Костянтин Бондарєв. Інші претенденти на мандати - коти в мішках", - заявив експерт. На цьому тлі, зазначив Олексій Голобуцький, виділяється тільки "Наш край". "Високий рівень підтримки цієї партії пояснюється тим, що її представляють не завсідники політичних ток-шоу, а реальні місцеві управлінці", - зазначив експерт.

Дослідження проведено 24-29 вересня компанією USS Research методом телефонного інтерв'ю (CATI). Опитано 800 мешканців Київської області віком старше 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,5%.