ua en ru

Опитування: В трійку лідерів на виборах до київської облради входять БПП, "Батьківщина" і "Наш край"

За результатами соціологічного опитування, якби вибори депутатів Київської обласної ради відбулися 19 жовтня 2015 року, то в трійку лідерів увійшли б "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (45,15%), "ВО "Батьківщина" (18,75%), "Наш Край" (6,15%). Такі дані 20 жовтня опублікував Інститут вивчення соціологічних тенденцій України (ІВСТУ).

Всі інші політичні сили (Радикальна партія, Самопоміч, Опозиційний блок, Свобода, Укроп і ін.) не подолали 5-відсотковий прохідний бар'єр.

За словами Григорія Чирвова, керівника ІВСТУ, тенденції підтримки політичних сил у розрізі округів Київської області можуть відрізнятися. Так, на виборчому окрузі №33 (Києво-Святошинський район Київської області) беззаперечним лідером є Блок Петра Порошенка "Солідарність" (61,5% за В'ячеслава Соболєва), який значно випереджає опонентів. Друге і третє місце за результатами опитування зайняли Батьківщина (9,97%) і Наш Край (6,34%). Всі інші партії на виборчому окрузі №33 набирають 22,19%, при цьому жодна з них не подолає 5-відсотковий бар'єр.

З іншого боку, є ряд округів (насамперед у центральній частині Київської області і ближче до Києва), де значну підтримку мають такі партії, як Укроп, "Нові Обличчя", "Сила Людей". Втім, за результатами опитування вони в Київську облраду не потрапляють, оскільки в цілому по області не долають прохідний бар'єр 5%.

Таким чином, як наголошується, може виникнути ситуація, коли жителі округів, які в більшості проголосували за ці політичні сили, фактично залишаться без представників у Київській обласній раді (адже за новим законодавством, навіть якщо представник партії переміг у конкретному окрузі, але його партія подолала 5-відсотковий бар'єр в цілому по області, цей представник в облраду не потрапляє).

Також, як свідчать результати опитування, аналогічна ситуація - коли прохідний 5-відсотковий бар'єр долають три провідних партії, а інші набирають меншу кількість голосів - буде спостерігатися і на рівні районних і міських рад, а також міських голів.

Опитування проводилося методом індивідуального інтерв'ю 12-18 жовтня 2015 року. Всього в Київській області було опитано 9000 респондентів, віком від 18 років і старше. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2%.