ua en ru

Опитування: "Укроп" проходить у місцеві ради ключових міст центральної і східної України

"Українське об'єднання патріотів - Укроп" буде представлений в місцевих радах ключових міст центру і сходу України. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного "Інститутом досліджень регіонального розвитку України" з 24 вересня по 11 жовтня 2015 року в центральному і східному регіоні, на тему: "Електоральні настрої українців в умовах нової виборчої системи: вересень-жовтень 2015 р.", які були оприлюднені сьогодні на прес-конференції в Києві.

Так, згідно з результатами опитування, в Дніпропетровську на місцевих виборах за "Укроп" готові проголосувати 23,7% виборців. Результати інших партій у Дніпропетровську виглядають наступним чином: "Опозиційний блок" - 24%, "БПП Солідарність" - 6%, "Батьківщина" - 4,9%, "Громадянська сила" - 7,0%, "Самопоміч" - 5,1%, "Відродження" - 5,1%. У Запоріжжі "Укроп" набирає 14,1%, а його кандидат на посаду мера Ярослав Гришин - 15,3%. При цьому "Опозиційний блок" має 21% підтримки, "БПП Солідарність" - 15,9%, "Наш край" - 6,3%, "Батьківщина" - 6,1%, "Самопоміч" - 5,8%. На виборах мера міста в другий тур з Гришиним виходить Володимир Буряк (23,2%).

Крім того, "Укроп" проходить у місцеві ради Харкова (5,3%), Полтави (5,1%), Черкас (5,4%) і Маріуполя (5,1%). Крім того, в Маріуполі кандидат від "Укропу" Роман Соколов бореться за вихід у другий тур, маючи підтримку в 17%.

Коментуючи результати дослідження, соціолог Дмитро Громаков зазначив, що такі молоді політичні проекти, як "Укроп", "Черкасці" та інші, мають шанси на хороше політичне майбутнє - якщо при будь-якому результаті виборів для них вони збережуться в публічному полі і продовжать свою діяльність з точки зору розкриття своїх ідей по досягненню цілей.

Коментуючи можливість реваншу представників колишньої влади на цих виборах, соціолог повідомив, що у нинішньої влади немає сильних представників на місцях у цих регіонах, і вона змушена йти на домовленості зі старою елітою, що погано сприймається суспільством. При цьому він нагадав, що місцевий бізнес в східних областях України, незважаючи на війну з Росією, більше орієнтований на РФ і тому перемога цих еліт буде посиленням російських позицій на цих територіях".

У свою чергу політолог Олеся Яхно повідомила, що нинішні обставини в країні не дозволяють повністю відновити політичний ландшафт, але запит в українців на нові політичні партії та проекти завжди був і буде. "Політичні та законодавчі умови, які не сприяють сильному оновленню еліти і конкуренції. Але при цьому по всій Україні, і на сході теж, є запит на нові політичні сили - усі розуміють, що після цих місцевих виборів порядок може змінитися, можливі зміни в коаліції", - сказала Яхно.

Методом особистого інтерв'ю в ключових обласних центрах було опитано 800 респондентів. В ході дослідження використовувалася імовірнісна випадкова вибірка, що відображає структуру населення в обласних центрах за статтю та віком. Гранична помилка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.