ua en ru

Політолог: "Батьківщина" і БПП є лідерами на місцевих виборах

"Батьківщина" і "Блок Петра Порошенко" (БПП) на виборах депутатів обласних, районних, міських, сільських та селищних рад, міських, селищних, сільських голів стали лідерами перегонів. Про це заявив український політолог Кость Бондаренко в коментарі українським ЗМІ.

"Формально перше місце в цих виборах за кількістю мандатів в місцевих радах взяли представники партії "Блок Петра Порошенка". Слідом з невеликим відривом, буквально в кількадесят мандатів, іде політична партія ВО "Батьківщина". Це говорить про те, що відбувся серйозний перетік виборців. Ті, хто голосував у 2012 році за "Народний фронт" розчарувалися і в основному змінили свої симпатії на користь "Батьківщини", - заявив експерт.

За його словами, саме БПП і "Батьківщина" будуть формувати обличчя місцевих рад в Центрі і на Заході України. На Півдні та Сході, відкреслив політолог, має великі впливи "Опозиційний блок" - політична сила, яка на третьому місці за кількістю мандатів.

Говорячи про "Самопоміч" та "Радикальну партію", експерт зазначив, що представники цих політичних сил здали свої позиції, але відмітив, що "Самопоміч" непогано попрацювала на виборах міських голів.

Коментуючи повернення електоральних симпатій до "Батьківщини", політолог зазначив, що це особливо спостерігається в Центральній України, і особливо в невеликих містах. Про це свідчать те, що є мери Черкас і Сум, є фактично другий результат на Житомирщині.

В той же час, на думку експерта, першість "Блоку Петра Порошенка" є достатньо умовною. Якщо екстраполювали нинішні місцеві вибори на можливі позачергові вибори до парламенту, то Порошенко сьогодні б отримав неконтрольовану ним Верховну Раду, де б мав меншість, і отримав серйозну опозицію з боку інших фракцій.

"Очевидно станемо свідками серйозного політичного протистояння на рівні міст і областей в багатьох регіонах, на рівні мерів і рад. Політична картина є такою, що мери можуть не конролювати ситуацію в раді. Наприклад, в Дніпропетровську міським головою став Борис Філатов, але отримав опозиційну щодо себе раду. Подібна ситуація спостерігатиметься і в багатьох інших регіонах. Мер не матиме підтримки і стане заручником ситуації, яка склалася і вимушений буде виторговувати ситуативну більшість або втратити своє місце на першій же сесії", - резюмував політолог.