ua en ru

Пузанов: за фактом фальсифікації виборів у Києві порушено справу

За фактом отримання київськими виборчими комісіями більшої кількості бюлетенів, ніж було офіційно надруковано, відкрито кримінальне провадження. Про це повідомив лідер київського "Опозиційного блоку" Олександр Пузанов, передає прес-служба партії.

"Органам правопорядку знадобилося майже два тижні на те, щоб відкрити кримінальне провадження в ситуації, коли закон явно порушений. Сподіваюся, що поліції вдасться пролити світло на походження додаткових бюлетенів, а також з'ясувати, скільки насправді їх було надруковано. Впевнений, що винні у цих маніпуляціях понесуть заслужене покарання", - заявив Олександр Пузанов.

Зазначається, що "Опозиційний блок" звернувся із заявами до МВС і прокуратури за фактом фальсифікації результатів місцевих виборів. Прямим доказом фальсифікації опозиція вважає розбіжність цифр у протоколі Київської міської виборчої комісії "Про результати виборів депутатів Київської міської ради у багатомандатному виборчому окрузі", який був затверджений 2 листопада 2015 року. Згідно з цим документом, у Києві було надруковано 2163012 бюлетенів, а видано на ділянках на 2165 більше - 2165177 штук.

Як зазначав Олександр Пузанов, подібні факти мають всі ознаки кримінального злочину, передбаченого ч. 2 і 4 ч. ст. 158 Кримінального кодексу України. Мова йде про підробку або незаконне виготовлення, використання, зберігання незаконно виготовлених або підроблених виборчих документів (виборчого бюлетеня, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, про підсумки голосування на виборах та інших виборчих документів). Такі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членами виборчої комісії, а також у разі, якщо такі дії призвели до неможливості встановлення підсумків голосування, караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років.