ua en ru

Тимошенко: Місцева влада зобов’язана впливати на тарифи ЖКГ

Відповідно до законодавства України органи місцевого самоврядування, міські голови, місцеві депутати не тільки мають право, але і зобов'язані впливати на формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це йдеться в заяві Юлії Тимошенко.

Відповідні норми містяться у Законах України "Про житлово-комунальні послуги", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про природні монополії", постановах Кабінету Міністрів України.

Так, законодавство визначає, що до повноважень органів місцевого самоврядування належить затвердження норм споживання та якості житлово-комунальних послуг, контроль за їх дотриманням, забезпечення прозорості формування тарифів, контроль діяльності підприємств, які надають послуги.

"Переважна більшість українців з вини уряду досі не отримали безкоштовні лічильники на тепло та воду. Тому для людей головним чинником того, скільки їм щомісяця доводиться платити за комунальні послуги, є нормативи споживання. А нормативи встановлюють саме місцеві органи влади", - наголосила Юлія Тимошенко.

Вона навела приклад щодо нормативів споживання газу, які в будинках без лічильників були завищено вдвічі. Завдяки "Батьківщині" норматив було знижено, і 8 мільйонів українців з червня платять за газ удвічі менше.

"Ми розуміємо, що через відсутність систем обліку у людей в тарифи і нормативи закладаються космічні втрати тепла, води, електроенергії. Завищеними нормативами місцеві постачальники послуг прикривають свою безгосподарність, оборудки і схеми", - заявила Юлія Тимошенко.

"Разом з тим, усі підприємства з надання комунальних послуг (крім хіба "Київенерго") є підприємствами комунальної власності, тобто належать громаді і управляються органами місцевого самоврядування. Міські ради формують їх програми розвитку, затверджують фінансові плани, приймають кадрові рішення", - нагадала лідер партії "Батьківщина".

Вона також навела приклад тарифу на холодну воду і водовідведення. У Києві він становить 10.24 грн за 1 куб. м (з ПДВ), а у Вінниці та ж сама послуга коштує майже вдвічі дешевше - 6.95 грн.

"Це ще раз доводить, що питання встановлення тарифів в той час, як центральна влада зовсім не турбується про людей, може і повинно контролюватися місцевою владою. Саме тому кандидати від "Батьківщина" в місцеві ради зможуть в разі обрання формувати справедливі тарифи. Вони будуть затверджувати справедливі нормативи споживання та контролювати прозорість і чесність тарифів", - наголосила Юлія Тимошенко.