ua en ru

Transparency International відзначає відсутність декларацій кандидатів на сайтах місцевих рад

Transparency International відзначає відсутність декларацій кандидатів на сайтах місцевих рад Фото: вибори

Організація провела дослідження про доступність майнових декларацій кандидатів у місцеві ради

Міська влада лише двох з двадцяти одного обласного центру оприлюднили майнові декларації кандидатів до міськради на своїх сайтах. Це сайти міської влади Одеси і Сум, причому, навіть на цих сайтах виставлені декларації не всіх кандидатів. Про це свідчать результати дослідження Transparency International Україна про доступність майнових декларацій кандидатів у місцеві ради.

Ні сайт Київської міської влади, ні сайт Київської ОДА не розмістили декларації кандидатів у депутати відповідних рад.

Згідно з дослідженням, ще гірша ситуація з виборами в обласні ради. Ні один сайт обласної ради або адміністрації не містить декларацій кандидатів.

Згідно з Законом України "Про місцеві вибори", місцеві організації партій, що беруть участь у виборах до обласної, районної, міської, в тому числі міст Києва та Севастополя, районної у місті ради зобов'язані подати до територіальної виборчої комісії декларації кандидатів про доходи. Це також стосується кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старості.

Менше третини офіційних сайтів влади обласних центрів (9 з 21)мають спеціальні розділи, присвячені місцевим виборам, і розміщують хоча б базову інформацію щодо кандидатів.

Спеціальні розділи щодо місцевих виборів було виявлено у 15 з 21 сайту обласних рад \ обласних державних адміністрацій. Однак лише дев'ять містять базову інформацію щодо кандидатів до обласної ради. Проте декларації кандидатів Не вдалося знайти ні на одному з сайтів обласної влади.

Нагадаємо, громаданська мережа ОПОРА зафіксувала 668 порушень від початку виборчої кампанії.