ua en ru

ЦВК допускає скасування виборів мерів у два тури через низьку явку

ЦВК допускає скасування виборів мерів у два тури через низьку явку Фото: Михайло Охендовський

Голова ЦВК Михайло Охендовський вважає, що парламент зверне увагу на низьку явку

Центральна виборча комісія (ЦВК) допускає скасування виборів мерів у два тури з-за низької явки. Про це в ході брифінгу повідомив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Єдине, що хвилює звичайно - це наднизька явка виборців, яку ми маємо на даний момент. Якщо тенденції збережуться, то цілком ймовірно, що явка буде складати близько 30 відсотків і тоді, на мій погляд, виникне запитання у наших законодавців щодо доцільності взагалі збереження мажоритарної системи абсолютної більшості, яка використовується для виборів мерів великих міст",- розповів Охендовський.

Він пояснив, що відповідна система впроваджена для забезпечення легітимізації обраних міських голів.

"При наднизьких явку цілком можливою буде ситуація, коли 50% виборців проголосують, але це буде десь 15-17% від кількості виборців у відповідному місті. Виходячи з підсумків цього повторного голосування, дуже хотілося б, щоб був зроблений відповідний аналіз, і, можливо, законодавці повторно звернули увагу на питання доцільності збереження цієї виборчої системи, якщо на повторне голосування прийде дуже мало виборців",- додав він.

Нагадаємо, ЦВК прогнозує явку на виборах до 30%.