ua en ru

Вибори 2015: місія ОБСЄ просить ЦВК продовжити термін перебування спостерігачів в Україні

Вибори 2015: місія ОБСЄ просить ЦВК продовжити термін перебування спостерігачів в Україні Фото: Каетана де Зулуета Овтрам

Глава місії БДІПЛ провела зустріч з головою Центрвиборчкому

Місія Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ) зі спостереження за місцевими виборами в Україні 25 жовтня 2015 р. просить Центральну виборчу комісію (ЦВК) продовжити термін перебування в Україні європейських спостерігачів. Про це сьогодні під час зустрічі з головою ЦВК Михайлом Охендовським заявила глава місії БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами Каетана де Зулуета Овтрам, повідомили у прес-службі Центрвиборчкому.

Як зазначається, Зулуета Овтрам висловила побажання, щоб термін перебування спостерігачів місії БДІПЛ ОБСЄ в Україні було подовжено на один день порівняно з минулими місіями.

За словами глави місії, дуже важливо провести спостереження за підрахунком голосів на рівні територіальних виборчих комісій 26 і 27 жовтня 2015 р.

Як повідомила Зулуета Овтрам, БДІПЛ ОБСЄ подало заявку на залучення до складу місії 600 короткострокових спостерігачів. Проте їхня остаточна кількість буде залежати від того, скільки їх в підсумку направить кожна з держав-учасниць, яка отримало запрошення від БДІПЛ ОБСЄ.

Зазначимо, БДІПЛ ОБСЄ є одним з основних інститутів у світі в галузі прав людини. Діяльність бюро, розташованого у Варшаві (Польща), поширюється на Європу, Кавказ, Центральну Азію і Північну Америку.

На місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня 2015 року, ЦВК вже зареєструвала 95 офіційних спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ. Всього зареєстровано 111 офіційних спостерігачів від 2 міжнародних організацій.

Місія БДІПЛ зі спостереження за місцевими виборами буде здійснювати оцінку всього виборчого процесу з точки зору його відповідності зобов'язанням ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також національному законодавству.

Нагадаємо, як раніше заявляла глава місії БДІПЛ, на місцевих виборах в Україні будуть присутні понад 700 спостерігачів ОБСЄ.