ua en ru

Аваков анонсував перевірку правомірності скасування другого туру виборів в Павлограді

Аваков анонсував перевірку правомірності скасування другого туру виборів в Павлограді Фото: Арсен Аваков

МВС кваліфікує такі дії як порушення прав громадян

Міністерство внутрішніх справ україни розцінює рішення Центральної виборчої комісії про скасування виборів у Павлограді, як порушення виборчого законодавства і проведе перевірку за даним фактом. Про це сьогодні в ході засідання уряду заявив глава МВС Арсен Аваков, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми кваліфікуємо відповідні дії як порушення виборчих прав громадян, порушення закону про місцеві вибори",- заявив міністр.

За його словами, цей факт внесений до єдиного реєстру досудових розслідувань, після чого буде проведена перевірка. При цьому Аваков також анонсував перший судовий процес за фактом підкупу виборців у Чернівецькій області.

"Чернівецька область, де ми зафіксували дуже ясно, чітко і доказово і закріпили ці докази щодо підкупу виборців, коли мова йшла про підкуп студентів, купували голоси і фіксували",- заявив Аваков.

За його словами, ця справа буде передана до суду протягом найближчих двох-трьох днів.

"Сподіваємося, що будемо мати перший процес в країні, коли підкуп виборців, придбання голосів за гроші буде мати судовий вирок з обмеженням рядок",- підкреслив Аваков.

"Всього у нас було порушено 405 виробництв щодо порушень виборчого процесу",- підкреслив міністр.

Нагадаємо, вчора ЦВК скасувала другий тур виборів мера у Павлограді, аргументуючи це тим, що в місті менше 90 тис. виборців.

Згідно із законом, виборча система виборів мера в місті повинна була бути визначена за даними про кількість виборців, які ЦВК повинна була опублікувати за 5 днів до початку виборчої кампанії (в даному випадку - до 5 вересня 2015 р.). Державний реєстр виборців станом на 31 серпня зареєстрував у Павлограді 92 982 тис. виборців. Однак у день виборів виявилося, що в Павлограді вже менше, ніж 92 тис. виборців.

Рішення ЦВК про скасування виборів вже розкритикував Комітет виборців України і громадянська мережа ОПОРА.

Президент України Петро Порошенко виступив проти скасування другого туру виборів мера Павлограда і висловив сподівання, що другий тур все-таки буде призначено за рішенням суду.