ua en ru

ENEMO зазначила політизованість складів ТВК на виборах в Україні

ENEMO зазначила політизованість складів ТВК на виборах в Україні Фото: Златко Вуйович

Політизованість ТВК призвела до прийняття сумнівних рішень

Політизованість складів територіальних виборчих комісій (ТВК) призвела до низки сумнівних рішень комісій на місцевих виборах 2015 р. Про це під час прес-конференції заявив голова місії Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) в Україні Златко Вуйович, передає кореспондент РБК-Україна.

"Політизованість складів ТВК з поєднанням недостатнього розуміння нового закону і технічними труднощами призвели до низки сумнівних рішень численних ТІК - реєстрації кандидатів, друку виборчих бюлетенів, підрахунок результатів і т. д. Аналогічні випадки призвели до скасування виборів у Маріуполі та Красноармійську", - зазначив Вуйович.

Також він зазначив, що складність нового закону про місцеві вибори стала однією з причин затримки підрахунку голосів.

"Складність закону, кількість виборців у дільничних виборчих комісіях, недостатність членів ДВК, велика кількість виборчих процесів і голосів, які були підраховані і занесені до таблиці, викликали невелику затримку в підрахунку голосів в значній частині країни", - повідомив Вуйович.

У той же час координатор місії ENEMO в Україні зі спостереження за місцевими виборами в Україні у 2015 році Флорін Поенару заявив, що основні порушення в ході виборчої кампанії стосувалися, зокрема, передчасного початку кампанії і непрямих підкупів виборців.

"Більшість порушень у ході виборчої кампанії були пов'язані з передчасним початком кампанії, непрямим підкупом виборців, розміщенням плакатів в непередбачених для цього місцях, розповсюдження агітаційних матеріалів без належного маркування, негативним або "чорним" PR . Також зафіксовані численні випадки зловживання кандидатами державними або місцевими ресурсами", - зазначив він.

Разом з тим Флорін Поенару заявив, що основне занепокоєння ENEMO стосується, зокрема, фінансування кампанії з різних ресурсів і відсутність прозорості щодо джерел фінансування низки кандидатів і партій.

"Той факт, що новий закон не передбачає яких-небудь коштів для місцевих виборів, фінансування кампанії з різних ресурсів і відсутність прозорості щодо джерел фінансування низки кандидатів і партії є основними пунктами занепокоєння ENEMO і спостерігачів місії", - сказав координатор місії.

Нагадаємо, раніше ОБСЄ заявила про відповідність виборів в Україні демократичним стандартам.