ua en ru

В Україні настав "день тиші" перед другим туром місцевих виборів

В Україні настав "день тиші" перед другим туром місцевих виборів Фото: день тиші

Сьогодні в Україні заборонена будь-яка агітація кандидатів в мери

В Україні сьогодні, 14 листопада, настав "день тиші" перед другим туром місцевих виборів 2015 р. Згідно із законом "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", сьогодні заборонена будь-яка передвиборна агітація.

"Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється", - йдеться в законі про місцеві вибори.

Таким чином, "день тиші" перед повторним голосуванням на місцевих виборах настав опівночі з 13 на 14 листопада. Сьогодні і завтра - безпосередньо в день виборів забороняється проведення масових акцій (зборів, мітингів, концертів, спортивних заходів демонстрацій тощо) від імені кандидатів у мери і партій.

Основним завданням "дня тиші" є забезпечити кожному виборцю самостійність вибору і захистити його від впливу агітації або психологічного тиску.

З тією ж метою запроваджується заборона на публікацію результатів опитувань громадської думки, які можуть вплинути на дії виборців.

Не поширюється заборона тільки на інформацію безпосередньо про самі вибори, заклики взяти в них участь, роз'яснення законодавчих норм та порядку голосування.

Порушення "дня тиші" тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

Нагадаємо, 25 жовтня в Україні пройшли вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Повторне голосування призначено в містах з кількістю виборців понад 90 тис., де кандидати в мери не отримали за підсумками голосування 25 жовтня понад 50% голосів. Крім цього, повторні вибори призначені у ряді сільських рад, де з тієї чи іншої причини не вдалося встановити результати виборів після першого туру. Так, згідно з даними Центральної виборчої комісії (ЦВК), за підсумками виборів 25 жовтня не були визначені 75 голів місцевих, сільських, селищних рад, а також мерів міст.

Другий тур місцевих виборів пройде в більшості обласних центрів України. Так, згідно з даними ЦВК, повторне голосування відбудеться в таких містах: Вінниця, Луцьк, Дніпропетровськ, Краматорськ (нині адміністративний центр Донецької області), Житомир, Ужгород, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Сєвєродонецьк (адмінцентр Луганської області), Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне, Суми, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, а також у столиці - Києві.

Також вибори відбудуться в наступних містах обласного значення: Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Нікополь, Павлоград (Дніпропетровська область), Бердянськ, Мелітополь (Запорізька область), Біла Церква (Київська область) та в Кременчук (Полтавська область).

Міністерство внутрішніх справ України (МВС) посилило охорону громадського порядку у всіх містах, де відбудеться другий тур виборів мера, щоб уникнути провокацій. За даними правоохоронців, можливі провокації в Дніпропетровську. Не виключені також спроби дестабілізувати ситуацію в Ужгороді, Запоріжжі та Павлограді.