ua en ru

На виборах у Чернівцях виборці зізналися ОПОРІ у продажу голосів

На виборах у Чернівцях виборці зізналися ОПОРІ у продажу голосів Фото (oporaua.org): фотографування бюлетенів на місцевих виборах

За даними громадянської мережі, в регіоні зафіксовано масове фотографування бюлетенів

Місцеві вибори в Чернівцях: на дільниці №730506 по вул. Небесної Сотні у студентському містечку зафіксовано масове фотографування виборчих бюлетенів. Про це повідомили у прес-службі облорганізації громадянської мережі "ОПОРА".

Як зазначається, на виборах у Чернівцях зафіксовано щонайменше три випадки фотографування виборчих бюлетенів.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, в ході бесіди з виборцями, які сфотографували свої бюлетені, з'ясувалося, що за голосування за "потрібний" номер партії пропонувалося від 300 до 450 грн.

Міліція, яка прибула за викликом громадського спостерігача, склала акт про порушення, доставивши виборців-"фотографів" до райвідділу. Затримані громадяни, як повідомляється, виявилися студентами юридичного, історичного та біологічного факультетів Чернівецького національного університету.

За словами деяких опитаних виборців, щоб отримати винагороду в сумі до 450 грн, вони мали зробити фото бюлетеня із проставленою "потрібною" позначкою на тлі свого паспорта і відправити це зображення через мобільний сервіс "Вайбер".

Згідно із чинним українським законодавством, голосування на виборах є таємним, а порушення таємниці голосування передбачає кримінальну відповідальність. Одержання неправомірної вигоди виборцем, відповідно до ч.1 ст.160 КК, карається штрафом від 1700 грн до 5100 грн або обмеженням волі на два роки.

Крім того, подібні факти фотографування бюлетенів зафіксовано й на інших так званих "студентських" дільницях. "На трьох дільницях зафіксовано як мінімум 10 випадків фотографування", - йдеться у звіті ОПОРИ.

За останніми даними громадянської мережі, за фотографування виборчих бюлетенів затримано ще чотирьох людей.

Нагадаємо, на місцевих виборах 25 жовтня "ОПОРА" в Житомирі зафіксувала факти вкидання виборчих бюлетенів.