ua en ru

Вибори в Маріуполі: коли і за яких умов відбудеться голосування

Вибори в Маріуполі: коли і за яких умов відбудеться голосування Фото: вибори 2015

Рада підтримала законопроект про проведення місцевих виборів в Маріуполі 29 листопада

Вибори в Маріуполі повинні відбудуться 29 листопада, через два тижні після другого туру голосування за мерів великих міст. Відповідний законопроект №3371-1, автором якого є народний депутат Сергій Тарута, був підтриманий у першому читанні і в цілому 233 парламентаріями.

Нагадаємо, що вибори в Маріуполі 25 жовтня не відбулися з тієї причини, що міська виборча комісія відмовилася прийняти бюлетені, що були привезені з місцевої друкарні. Пояснювалося це рішення тим, що ці бюлетені були надруковані з порушенням виборчого законодавства. Хоча в друкарні і запевняли, що помилковими були лише пробні листи, виборчі дільниці у Маріуполі так і не відкрилися. Зазначимо, що з тієї ж причини зірвалися місцеві вибори в Красноармійську.

Незважаючи на сформовану ситуацію, голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський в день голосування 25 жовтня заявляв про те, що вибори в Маріуполі все ще можуть відбутися, однак цього не сталося.

Пізніше Охендовський заявив, що зрив виборів у Маріуполі стався через злочинної бездіяльності деяких членів тервиборчкомів. У свою чергу, Президент України Петро Порошенко також заявив, що за його інформацією, голова територіальної виборчої комісії не дав можливості провести вибори.

Варто зазначити, що в тому випадку, якщо ні один з кандидатів у мери Маріуполя за підсумками голосування набере 50% +1 голос, то через три тижні, 20 грудня, у місті має відбутися другий тур виборів.

Примітно, що на цей раз друком виборчих бюлетенів буде займатися безпосередньо Центральна виборча комісія. Дане рішення передбачено другої статті законопроекту про проведення виборів у Маріуполі.