ua en ru

Результати виборів мера Запоріжжя 2015: підсумки підрахунку голосів

Результати виборів мера Запоріжжя 2015: підсумки підрахунку голосів Фото: результати виборів мера в Запоріжжі

25 жовтня в Запоріжжі пройшли вибори мера міста. На цій сторінці в режимі онлайн буде оновлюватися інформація ЦВК, що відображає результати місцевих виборів у Запоріжжі.

У Запоріжжі відбудеться другий тур виборів мера

15 листопада в Запоріжжі відбудеться другий тур виборів мера, в якому візьмуть участь самовисуванець, головний інженер "Запоріжсталі" Володимир Буряк і народний депутат України, кандидат від "Блоку Петра Порошенка" Микола Фролов.

Результати виборів мера Запоріжжя 2015: підсумки підрахунку голосів

Фото: Володимир Буряк

Голоси на виборах розподілилися наступним чином:

Володимир Буряк - 83 тис. 029;

Микола Фролов - 33 тис. 798;

Ярослав Гришин - 32, тис. 057;

Олександр Сін - 24 тис. 382;

Сергій Кальцев - 22 тис. 669.

Результати виборів мера Запоріжжя 2015: підсумки підрахунку голосів

Фото: hromadske-zp. tv

30 жовтня Микола Фролов виступив з офіційною заявою щодо виборів та процесу підрахунку голосів.

"Я три дні терпляче чекав. За цей час мене вразило, що ніхто не назвав жодного факту фальсифікації. Міська виборча комісія влаштувала шоу і до останнього я не вірив, що голова комісії Артем Лях бере в цьому участь," цитує Фролова hromadske-zp.tv.

Кандидат візначив, що міська виборча комісія навмисно годувала запоріжців результатами з тих ТВК, де Володимир Буряк набрав значно більшість голосів, а Ярослав Гришин обійшов Миколу Фролова з незначним розривом.

За словами кандидата, штаб Володимира Буряка використав експресивні заяви молодої команди партії "УКРОП" для своєї користі. Проте, не дивлячись на це, конфліктів із Ярославом Гришиним та політичною партією "УКРОП" у Миколи Фролова немає.

Наприкінці свого виступу кандидат закликал свого опонента Володимира Буряка бути більш відкритим та вже втретє публічно виклакав на дебати.

Нагадаємо, що раніше кандидат у мери Запоріжжя від Українського Об'єднання Патріотів (УКРОП) Ярослав Грішин заявив про фальсифікації з метою не допустити його виходу в другий тур виборів.

Кандидат наголосив, що протягом усього дня підрахунку голосів він на один відсоток випереджав свого найближчого конкурента - Миколи Фролова, висунутого від БПП. Однак увечері несподівано виявилося, що у Фролова на піввідсотка більше голосів. Дивно, на думку Гришина, виглядає і той факт, що УКРОП набрав явно більше голосів, ніж БПП, однак розстановка сил Грішин-Фролов виявилася протилежною.

Причиною такого розкладу Гришин називає явні фальсифікації.

Результати виборів мера Запоріжжя 2015: підсумки підрахунку голосів

Фото: hromadske-zp.tv

Результати екзит-полів на виборах у Запоріжжі

За даними екзит-полу, проведеного громадською організацією "Робі вибори", на виборах мера Запоріжжя найбільше голосів виборців набрали:


Володимир Буряк - 22,9%
Микола Фролов - 18,9%
Ярослав Гришин - 17,0%
Олександр Сін - 9,0%, Сергій Кальцев - 6,3%
Олександр Старух - 5,7%
Валерій Зотов - 3,5%
Наталія Завгородня - 2,9%

Таким чином, за результатами опитувань лідирує самовисуванець, головний інженер меткомбінату "Запоріжсталь" Володимир Буряк. Він може вийти в другий тур разом із кандидатом від БПП Миколою Фроловим. Чинний мер Александ Сін опинився на четвертому місці.

Результати виборів мера Запоріжжя 2015: підсумки підрахунку голосів

Фото: дані екзит-полів у Запоріжжі

Що вплинуло на результати виборів у Запоріжжі

Спостерігачі вже зафіксували кілька порушень виборчого законодавства в ході виборів. Так, у Запоріжжі виборцям пропонували від 400 до 500 грн за голос на день місцевих виборів в Україні.

"У Якимівський райвідділ міліції надійшла заява від кандидата в депутати сільської ради смт Кирилівка, який повідомив, що представники його опонента пропонують виборцям гроші в сумі від 400 до 500 грн за голос", - повідомив центр громадських зв'язків ГУ МВС України в області.

Інша заява зафіксовано в міськвідділі міліції Енергодара, куди місцева мешканка звернулася із заявою про телефонний дзвінок від невідомої жінки з пропозицією проголосувати за певного кандидата і отримати за це винагороду.

Вранці 26 жовтня невідомі люди блокували виборчу дільницю в центрі Запоріжжя. У 8:30 ранку на ділянку №000 за адресою 40 років радянської України 57-а в Запоріжжі прийшли невідомі чоловіки і паралізували роботу комісії.

Результати виборів мера Запоріжжя 2015: підсумки підрахунку голосів

Фото: несколько мужчин блокировали работу избирательной комиссии

За словами очевидців, невідомий переглядав і вивчав документацію та протоколи на ділянці. Оскільки невідомий мав прямий доступ до протоколу, він міг провести якісь махінації з фальсифікації результатів виборів. Близько 10:00 невідомі покинули виборчу комісію. Зараз на місці працюють правоохоронці.