ua en ru

В Україні відкрилися дільниці для голосування в другому турі місцевих виборів

В Україні відкрилися дільниці для голосування в другому турі місцевих виборів Фото: вибори в Україні

Повторне голосування відбудеться в більшості обласних центрів

В Україні сьогодні, 15 листопада, о 8:00 відкрилися виборчі дільниці для голосування в другому турі місцевих виборів 2015 р. Проголосувати можна буде до 20:00.

Спостерігати за повторним голосуванням на місцевих виборах в Україні приїде 1671 офіційний міжнародний спостерігач, що навіть більше, ніж під час першого туру виборів, який відбувся 25 жовтня. Тоді було зареєстровано 1554 міжнародних спостерігача.

Виборчі дільниці для повторного голосування на місцевих виборах 15 листопада закриються о 20:00. Після цього традиційно оприлюднять результати екзит-полів.

Нагадаємо, 25 жовтня в Україні відбувся перший тур виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних і міських голів.

Повторне голосування призначено в містах з кількістю виборців понад 90 тис., де кандидати в мери не отримали за підсумками голосування 25 жовтня понад 50% голосів. Крім цього, повторні вибори призначені у ряді сільських рад, де з тієї чи іншої причини не вдалося встановити результати виборів після першого туру. Так, згідно з даними Центральної виборчої комісії (ЦВК), за підсумками виборів 25 жовтня не були визначені 75 голів місцевих, сільських, селищних рад, а також мерів міст.

Другий тур, який був призначений на 15 листопада, пройде в більшості обласних центрів України. Так, згідно з даними ЦВК, повторне голосування відбудеться в таких містах: Вінниця, Луцьк, Дніпропетровськ, Краматорськ (нині адміністративний центр Донецької області), Житомир, Ужгород, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Сєвєродонецьк (адмінцентр Луганської області), Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне, Суми, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, а також у столиці - Києві.

Також вибори відбудуться в наступних містах обласного значення: Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Нікополь, Павлоград (Дніпропетровська область), Бердянськ, Мелітополь (Запорізька область), Біла Церква (Київська область) та в Кременчук (Полтавська область).

Крім того, на 15 листопада призначено повторне голосування за глав Берестянського сільради (Волинська область), Новогнидского сільської ради (Дніпропетровська область), Гришковецкого і Торчинського сільрад (Житомирська область), Клищивнянского сільради (Івано-Франківська область), Клинцивского сільради (Кіровоградська область), Волянского і Нагачивского сільрад (Львівська область), Руськоивановского сільради (Одеська область) Базиливщинского і Вороньківської сільради (Полтавська область), Красненської сільради (Сумська область), Заваливского сільради (Тернопільська область) Великогомильшанского сільради (Харківська область), Сошненского сільради (Хмельницька область), Кобринивского сільради (Черкаська область), Вікнянського та Плоскивского сільрад (Чернівецька область), Новомлиновский сільради (Чернігівська область).

Зазначимо, що найбільші проблеми з проведенням місцевих виборів виникли в Маріуполі і Красноармійську Донецької області. Там, 25 жовтня голосування відбулося зовсім. За підсумками тривалих переговорів між фракціями коаліції, Верховна Рада вирішила призначити голосування в Маріуполі і Красноармійську 29 листопада.

Міністерство внутрішніх справ України (МВС) посилило охорону громадського порядку у всіх містах, де відбудеться другий тур виборів мера, щоб уникнути провокацій. За даними правоохоронців, можливі провокації в Дніпропетровську. Не виключені також спроби дестабілізувати ситуацію у Миколаєві, Ужгороді, Чернігові, Запоріжжі, Мелітополі, Дніпродзержинську, Черкасах та Павлограді, де також спалахнув скандал після незаконної відміни другого туру виборів.

Після першого туру виборів правоохоронці відкрили майже 500 кримінальних справ за фактом порушення виборчого законодавства.