ua en ru

У Кривому Розі ОПОРА виявила спроби підробки протоколів

У Кривому Розі ОПОРА виявила спроби підробки протоколів Фото: у Кривому Розі ОПОРА виявила спроби підробки протоколів

Голова комісії самостійно заповнювала протокол і ставила підписи за інших членів

У Кривому Розі (Дніпропетровська область) спостерігачі громадської мережі ОПОРА виявили спроби підробки протоколів остаточного підрахунку голосів. Про це повідомляє прес-служба організації.

"26.10.15 під час безперервного засідання Криворізької районної виборчої комісії, багато хто з дільничних (ДВК) та територіальних виборчих комісій (ТВК) які привозять пакети з бюлетенями та протоколами остаточного підрахунку голосів, допускають граматичні помилки, неточності, або взагалі не дописують необхідну інформацію в протокол. Тому, Криворізька районна ТВК відправляє членів ДВК назад на свої дільниці для складання протоколу з позначкою "Уточнений". При цьому члени ДВК зобов'язані повернутись до своєї виборчої дільниці, провести засіданні і більшістю від складу комісії ухвалити протокол про підрахунок голосів з позначкою "Уточнений". При цьому даний протокол видається кожному члену комісії, де вони мають у кожному примірнику поставити свій підпис", - йдеться в повідомленні.

Натомість спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано на відео, як головою Недайводської селищної ВК біля будівлі Криворізької районної ТВК, прямо в авто, на якому вони приїхали, голова самостійно заповнювала протокол і ставила підписи замість всіх членів Недайводської селищної ВК.

Спостерігач ОПОРИ одразу зателефонував до міліції. Наряд приїхав через 40 хвилин. За цей час члени Недайводської комісії розбіглись у невідомому напрямку.

Спостерігачем була складена заява за фактом порушення виборчого законодавства. Під час складання заяви спостерігач неодноразово вказував на іншу особу, яка входить до складу Недайводської ВК. Але співробітники МВС прохання затримати особу, щоб взяти в неї свідчення, ігнорували.

Нагадаємо, в Одесі на багатьох дільницях кількість бюлетенів значно перевищувала кількість виборців.