ua en ru

Місцеві вибори в Маріуполі: розвиток подій

Місцеві вибори в Маріуполі: розвиток подій Фото: місцеві вибори в Маріуполі відбудуться 29 листопада

За результатами виборів депутатські мандати отримають 54 кандидата

Місцеві вибори в Маріуполі, в ході яких жителі міста обиратимуть новий склад міської ради, відбудуться вже в цю неділю, 29 листопада. Згідно з даними Центральної виборчої комісії, виборчих списках зареєстровано 430, однак тільки 54 з них зможуть отримати мандати. На цій сторінці ви можете слідкувати за ходом виборчої кампанії в Маріуполі.

Явка в Маріуполі на 14:00 склала більше 25%

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявив про те, що станом на 16:00 явка на виборах у Маріуполі склала 25,25% або 13 тисяч 914 осіб.

"Явка на даний момент перевищує очікування ЦВК", - зазначив Охендовський.

Повідомляється також, що в Маріуполі найвища явка в Орджонікідзевському - 27,39% (24 тисяч 123 людини), а найнижча - в Приморському (22,22% або 9 тисяч 877 виборців).

Вибори в Маріуполі проходять у штатному режимі

У прес-службі Центральної виборчої комісії повідомили про те, що голосування у Маріуполі почалося і продовжується в штатному режимі.

Відзначається також, що надзвичайних ситуацій, які могли б перешкоджати проведенню виборів на виборчих дільницях не зафіксовано.

"Органи ведення Державного реєстру виборців у цих містах своєчасно подали в Центральну виборчу комісію відомості про відкриття зазначених виборчих дільниць і початок голосування на них", - йдеться в повідомленні.

На в'їзді в Маріуполь тотально оглядається транспорт

На в'їзді в Маріуполь посилена робота на блокпостах і тотально оглядається автотранспорт. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі Начальник Маріупольського відділу поліції ГУ НП в Донецькій області Микола Побойный, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день суттєво збільшено кількість патрулів у місті. Це і піші патрулі, це і автопатрулі. Посилена робота на блокпостах. В середньому на сьогоднішній день на кожному блокпосту - до 10 працівників поліції. Тотально оглядається весь транспорт, який в'їжджає в місто і виїжджає з нього", - заявив він.

Разом з тим, Побойный підкреслив, що поліція проводить заходи щодо недопущення на територію міста зброї.

"Ми проводимо заходи по вилученню... недопущення провезення на територію міста Маріуполя вибухових речовин, зброї", - заявив начальник поліції.

Також за його словами, в місті на сьогодні задіяно 31 група швидкого реагування

"Збільшено в місті кількість груп швидкого реагування. На сьогоднішній день це 31 група", - підкреслив Побойный.

У поліції Маріуполя немає інформації про завезення у місто "титушек"

В Маріупольський відділ поліції ГУ НП в Донецькій області не надходило заяв про приїзд в місто до виборів так званих титушек. Про це заявила в прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі Начальник Маріупольського відділу поліції ГУ НП в Донецькій області Микола Побойный, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас такої інформації немає про те, що в місті існують якісь титушки, хто їх привіз", - повідомив він.

У Приморському районі Маріуполя "Батьківщина", "УКРОП" і партія Ляшка кожен день міняють своїх представників у виборчкомах

У Приморському районі міста Маріуполь партії "Батьківщина", "УКРОП" та Радикальна партія Олега Ляшка кожен день міняють своїх представників у дільничних виборчих комісіях. Про це заявила в прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі голова територіальної виборчої комісії Приморського району Валентина Говяз, передає кореспондент РБК-Україна.

"Єдина проблема, що до цього моменту і сьогодні, швидше за все, що суб'єкти виборчого процесу будуть подавати свої заявки - заміни в комісії. "Батьківщина", "УКРОПы" та Радикальна партія Олега Ляшка - вони щодня роблять заміни у своїх комісіях", - повідомила вона.

В маріупольській "Самопомочи" назвали місто "не подарунком"

Кандидат у депутати на виборах до Маріупольської міської ради від "Самопомочи" Роман Азаров назвав місто "не подарунком". Про це він заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі відповідаючи на питання журналістів, чому партія не висувала кандидата в мери, передає кореспондент РБК-Україна.

"Місто, насправді не подарунок. За що боротися? За борги тепломережі - 640 млн гривень? За збитковий водоканал? За зруйновані дороги? Тобто, це такий приз, який призом не назвеш", - сказав він.

На уточнююче питання, чому тоді партія йде в міськраду, Роман Азаров відповів, що партія йде на вибори, в тому числі, щоб "щось змінювати".

"Так йдемо, але не за цим призом. Ми йдемо допомагати, ми йдемо, щоб говорити правду. І ми йдемо, що щось міняти. Я йду депутатом по своєму округу, де я живу. Тобто, я мало того, що займаюся бізнесом, я ще голова ОСББ свого будинку, люди довірили мені будинок. У мене в будинку все чудово, у дворі все чудово, а навколо - розруха. Мене це вбиває", - заявив Азаров.

В Опозиційному блоці Маріуполя заявили, що їм немає необхідності зривати вибори в місті

Опозиційному блоку зривати вибори до міської ради Маріуполя немає необхідності. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі перший кандидат у виборчому списку на виборах до Маріупольська міська рада Степан Махсма, передає кореспондент РБК-Україна.

"Команда Опозиційного блоку впевнено набирає своїх прихильників і впевнено йде на вибори. Тому Опозиційному блоку зривати вибори не потрібно. Потрібно тільки захистити голоси своїх виборців", - повідомив він.

У той же час, за його словами, спостерігачі від партії не будуть втручатися у виборчий процес.

"Сьогодні задіяні спостерігачі, в тому числі і міжнародні спостерігачі, які стежитимуть за процесом на всіх округах, на всіх дільницях, у всіх комісіях.

Але ні в якому разі спостерігачі від Опозиційного блоку не будуть втручатися у виборчий процес, - заявив Махсма.

Явка на виборах в місті може бути низькою через загрозу терактів

Явка на місцевих виборах в місті Маріуполь 29 листопада 2015 року може бути низькою через загрозу терактів. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі кандидат на посаду мера міста Лідія Муглі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Звичайно, якщо не будете донесена і не зміниться ситуація в гіршу сторону - військові дії чи якісь теракти люди планують прийти на вибори", - повідомила вона. У той же час, вона закликала жителів Маріуполя приходити на виборчі дільниці і проголосувати.

"Приходьте, будь ласка, на вибори, зробіть ваш вибір, виберіть гідних людей", - заявила кандидат.

Нагадаємо, раніше радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив про те, що в Маріуполі зберігається загроза терактів і диверсій у день проведення місцевих виборів у місті.

Кандидат у мери Маріуполя Бородін: Опозиційний блок не має величезний рейтинг в місті

Опозиційний блок в Маріуполі не має величезний рейтинг. Про це заявив у прес-центрі РБК-Україна в Маріуполі кандидат на посаду мера міста Максим Бородін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ось ці міфи про те, що тут має одна з партій колишніх, так сказати, якийсь величезний рейтинг, це насправді не так. Те, в чому ми переконалися, те, що велика частина просто невизначені", - повідомив він.

На уточнююче питання, яку партію він має на увазі, він сказав, що говорить і про партію регіонів, і про Опозиційному блоці.

"Я маю на увазі і Партію регіонів, і Опоблок. Насправді, навіть у 2012 році у Партії регіонів тут краще для них час, коли великий кредит довіри у них був, на багатьох ділянках у них не було більше 32%", - заявив Бородін.

За його словами, зараз в одному з районів Маріуполя у Опозиційного блоку рейтинг не більше 40%.

"Зараз ми бачимо по тому ж Володарському району, що в середньому теж 35 - до 40% максимум", - повідомив кандидат.

Зрив виборів у Маріуполі 25 листопада

Місцеві вибори в Маріуполі повинні були відбудуться 25 жовтня, як і в інших містах України. Однак міська виборча комісія відмовилася приймати надруковані в місцевій друкарні бюлетені, пояснюючи це тим, що вони були виготовлені з порушенням виборчого законодавства. В результаті цього голосування у призначений день так і не відбулося, і таким чином вибори в Маріуполі були зірвані. В ході засідання 10 листопада Верховна Рада підтримала законопроект, згідно з яким місцеві вибори в Маріуполі, а також в Красноармійську і Сватове, були призначені на 29 листопада.