ua en ru

Вибори мера Ужгорода 2015: перебіг подій у другому турі

Вибори мера Ужгорода 2015: перебіг подій у другому турі Фото: вибори мера Ужгорода

Другий тур виборів мера Ужгорода, на думку Комітету виборців України, може стати досить проблемним. Пояснюється це тим, що прогнози по результатам виборів в Ужгороді у першому турі не співпали з офіційними підсумками голосування. Так, у повторних виборах 15 листопада за крісло голови міста змагатимуться Богдан Андріїв від партії "Відродження" і Сергій Ратушняк, який балотувався як самовисуванець.

30% станом на 16:00 - рекордно низька явка виборців у Ужгороді

Станом на 16 годину лише 30% ужгородців проголосували на виборах мера міста, повідомляє mukachevo.net з посиланням на закарпатський осередок Комітету Виборців України.

"Як не тривіально це звучало б, але фактор поганої погоди також відіграє свою роль. З самого ранку неділі спостерігалася дуже низька активність виборців у другому турі. Якщо у першому явка перевищила 53%, і це був дуже високий показник порівняно з рештою міст України, включно з мегаполісами, то тепер ми прогнозуємо явку до 40%", - повідомив голова закарпатського осередку КВУ Дмитро Тужанський.

Також він додав, що "скоректувати підсумковий показник явки може підкуп. Саме під вечір, коли у обох штабах уже бачать попередню картину, можуть спробувати докупити голоси у зручних дільницях. Тому зараз дуже цікаво стежити за тим, як буде змінюватися явка на окремих дільницях, насамперед, ромських або студентських".

Ужгородці не поспішають голосувати

Вибори міського голови у місті Ужгороді проходять без порушень, повідомляє кореспонденту Mukachevo.net з посиланням на координатора виборчих програм ГМ "ОПОРА" у Закарпатській області Володимира Феськова.

«Нашими представниками жодних порушень виборчого законодавства не зафіксовано. Наразі складається враження не дуже активного голосування станом на 13 годину. З того, що видно на дільницях, то незначна частина ужгородців прийшла голосувати», - зазначив Феськов.

Голова Ужгородської міської виборчої комісії Яків Чернобук також підтвердив, що наразі жодних порушень на дільницях не зафіксовано.

Другий тур в Ужгороді може стати проблемним

На думку Комітету виборців України, саме в Ужгороді другий тур виборів може стати проблемним, оскільки офіційні результати першого туру не збіглися з прогнозами експертів, повідомляється на сайті радіостанції Голос Столиці.

Виборчі дільниці в Ужгороді відкрилися без порушень, розповіла в ефірі радіостанції спеціальний кореспондент з Ужгорода Катерина Ірха.

З її слів, порушення були зафіксовані в день тиші, 14 листопада. Зокрема, відбувся політично забарвлений автопробіг та були зафіксовані факти підкупу виборців.

«Явка виборців очікується набагато меншою, ніж у першому турі виборів, а вибір для ужгородців буде дуже складний», - повідомила Ірха.

Вона також розповіла, що місто в день виборів охороняється в посиленому режимі - понад тисячу правоохоронців стежать за порядком в Ужгороді.
«Ситуація в попередні дні була дуже напруженою. Були теракти, пов'язані із виборами і діяльністю одного з кандидатів», - додала спецкор.

З її слів, поки явка на виборчих дільницях украй низька.

В Ужгороді розпочали роботу усі виборчі дільниці

Усі 60 виборчих дільниць Ужгорода відкрилися вчасно, повідомляє кореспондент телеканалу "112 Україна".

"В Ужгороді розпочалося голосування, о 8:00 відкрилися усі 60 дільниць у місті. Оскільки Ужгород віднесли до "гарячої точки", то тут у посиленому режимі працюють правоохоронці. Майже 1 тис. працівників національної поліції сьогодні на чергуванні, третина з них несе службу безпосередньо на виборчих дільницях, ще стільки ж забезпечують охорону громадського порядку на вулицях. Серед них є і Нацгвардія, чий батальйон розташований у місті.
Зі слів керівника обласного управління поліції, за потреби допомога може приїхати і з Львівської області. Також правоохоронці задіяли вибухотехнічні служби", - повідомила кореспондент.

Закарпатські поліцейські цілу ніч охороняли виборчі бюлетені

Протягом останньої ночі на Закарпатті виборчі бюлетені перебували під охороною поліції, повідомляє Голос Карпат. Сьогодні бюлетені розподіляють по дільницях.



Другий тур виборів на Закарпатті охоронятиме 1000 поліцейських

Під час проведення другого туру виборів у неділю, 15 листопада, до охорони порядку на Закарпатті буде залучено понад 1000 закарпатських правоохоронців, повідомляє zaholovok.com.ua з посиланням на в. о. начальника ГУ Національної поліції у Закарпатській області полковника Сергія Князєва.

На брифінгу Князєв повідомив, що загалом у день виборів працюватиме більш як 1000 поліцейських, 300 з яких - безпосередньо на дільницях, 150 охоронятимуть громадський порядок, близько 100 працюватимуть в оперативно-слідчих групах, 250 - у резерві, але будуть готові до виїзду на місце події у разі потреби.

«Крім того, працюватиме 25 груп швидкого реагування та 20 груп, які документуватимуть повідомлення», - додав Сергій Князєв.

Результати першого тура виборів в Ужгороді

Згідно з даними соціологічного опитування, яке проводилося напередодні виборів Закарпатським інститутом політичних досліджень, більшість голосів від жителів Ужгорода отримав Михайло Качур від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність". Його підтримало 8,7% з 500 респондентів. Друге і третє місце посіли Богдан Андріїв і Сергій Ратушняк, які набрали 7,9% і 5,7% відповідно.

Однак за результатами екзит-полів, які були оприлюднені після закриття виборчих дільниць у день виборів, лідером став Богдан Андріїв, якого підтримали 20,4% виборців. Друге місце посів Сергій Ратушняк, який набрав 15% голосів, Михайло Качур опинився на третьому місці з результатом 8,3%.

Офіційні підсумки голосування 25 жовтня визначили учасниками другого туру виборів мера Богдана Андріїва і Сергія Ратушняка, які набрали 22,24% та 14,84% відповідно.