ua en ru

Вибори мера Запоріжжя 2015: хроніка другого туру

Вибори мера Запоріжжя 2015: хроніка другого туру Фото: вибори мера Запоріжжя

Другий тур виборів мера Запоріжжя поки не обіцяє жодних несподіванок, оскільки лідер за підсумками першого туру отримав майже втричі більше голосів, ніж його суперник. За результатами виборів у Запоріжжі у другому турі виборів за крісло мера буде змагатися самовисуванець Володимир Буряк і кандидат від БПП "Солідарність" Микола Фролов.

28% станом на 16.00 - явка на виборах у Запоріжжі

У Запоріжжі станом на 16:00 проголосувало 27,95% виборців, повідомляє 061.ua з посиланням на міську виборчу комісію.

Найактивніше голосували жителі Хортицького району - 31,5% виборців, найнижчий показник в Комунарському районі Запоріжжя - 23,48%.

Як вважають у міськвиборчкомі, хоча до закінчення голосування залишається ще достатньо часу, явка виборців кардинально вже не зміниться - до вечора зазвичай виборчі дільниці вже пусті.

Слід зазначити, що станом на 12:00 явка у Запоріжжі становила 12,02%.

"ОПОРА" зафіксувала порушення у Запоріжжі

Біля виборчих дільниць Заводського району, зокрема на дільниці №230844, яка розташовується у будинку культури ВАТ «Вогнетрив», стоять невідомі зі списками та контролюють процес голосування працівників цього підприємства, повідомляє громадянська мережа "ОПОРА".

«Контролери» мають розпізнавальний знак - червону кепку і представляються працівниками цього ж заводу. Вони відзначають поіменно в списках тих, хто вже проголосував. Виборці звітують двома способами - або дзвонять, або ставлять підпис навпроти свого імені-прізвища з паспортними даними.

Вибори мера Запоріжжя 2015: хроніка другого туру

Фото: червона кепка в руках у "контролера"

Також на дільницю №230844 прийшли кілька людей, які намагалися одночасно зареєструватися спостерігачами від кандидата на посаду мера Володимира Буряка. Як нагадує ОПОРА, згідно з п. 4 ч. 9 ст. 27 ЗУ «Про місцеві вибори», на засіданні виборчої комісії мають право бути присутніми не більше однієї людини від кандидата. Викриті активісти знайшли вихід і відразу зареєструвалися журналістами від місцевої газети «Індустріальне Запоріжжя. Панорама».

Також до ГМ "ОПОРА" звернулася жінка, яка помітила людей, які проводили опитування жителів і закликали сходити і проголосувати, пропонуючи за це безкоштовну піврічну передплату на газету «Індустріальне Запоріжжя. Панорама». При цьому вони відзначали в списках тих людей, які голосували або погодилися проголосувати.

Спостерігачі ГМ "ОПОРА" поспілкувалися з «інтерв'юерами» і дізналися про їхнього керівника, який повинен був все пояснити.

Пізніше до них підійшов вказаний керівник Максим, який наказав жінкам піти. Коли він дізнався, що спілкується із "ОПОРА", почав усе заперечувати, мовляв, він просто проходив повз і вирішив підійти.

У Запоріжжі жінка відзначала у списку людей, які виходили після голосування

На виборчих дільницях №230926-230928 виявлений факт фіксації явки виборців на дільницю, повідомляє портал Паноптикон з посиланням на активіста громадського руху «Ми запорожці» Антона Жука.

«Біля школи №109, де розміщуються відразу 4 виборчі дільниці, ми виявили жінку, яка відзначала у списку людей, що виходять з території ДВК. На території цих дільниць більшість виборців є співробітниками МК «Запоріжсталь» і проживають у довколишніх будинках, у тому числі, у будинку за адресою вул. Дніпровські пороги, 109. Наразі представники правоохоронних органів повели жінку, нібито на допит. Спостерігачів кандидата на посаду міського голови Миколи Фролова на допит не допускають. Крім того, «небайдужу» запорожчанку від активістів захищав чоловік міцної статури з донецькою пропискою. Який він має стосунок до виборів у Запоріжжі для нас залишається загадкою», - зазначив активіст громадського руху «Ми запорожці» Антон Жук.

Обидва кандидати в мери Запоріжжя вже проголосували

Кандидат у мери міста самовисуванець Володимир Буряк прибув на виборчу дільницю №1030989 міста Запоріжжя близько 10 ранку. Перед тим як проголосувати він привітав виборців "зі святом", передає кореспондент РБК-Україна.

Вибори мера Запоріжжя 2015: хроніка другого туру

Фото: Володимир Буряк

Другий кандидат у мери Запоріжжя, представник партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Микола Фролов прийшов на виборчу дільницю №230984, розташовану у школі №71 з усією сім'єю - дружиною, дочкою, сином і онуком. Перш ніж кинути в урну свій бюлетень Фролов зазначив, що він голосує: "За процвітаюче, демократичне і вільне Запоріжжя".

Вибори мера Запоріжжя 2015: хроніка другого туру

Фото: Микола Фролов із сім'єю

У Запоріжжі всі виборчі дільниці розпочали роботу

У Запорізькій області відкрилися всі виборчі дільниці для голосування у другому турі, вони працюють у штатному режимі, повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ГУ НП в Запорізькій області.

"Другий тур виборів розпочався у штатному режимі. Усі 459 дільниць, задіяних у другому турі виборів, відкрилися і працюють у штатному режимі", - йдеться в повідомленні запорізької поліції.

Як передає кореспондент РБК-Україна, на багатьох виборчих дільницях Запоріжжя люди приходять голосувати з ранку, на дільницях працюють буфети для виборців.

Також кореспондент повідомляє, що все місто Запоріжжя завішане білбордами із прихованою агітацією кандидата в мери міста Володимира Буряка. У рекламі не називається його ім'я, але використовується бренд "Запоріжсталі", де він працює головним інженером.

СБУ попереджає про можливі провокації на виборах для "картинки" на російських телеканалах

У Запоріжжі та області для «картинки» на російських телеканалах можливі провокації під час виборів, повідомляє IPnews з посиланням на заяву заступника начальника управління СБУ в Запорізькій області Дмитра Іванова під час брифінгу в Запорізькому Медіа центрі.

«Перша мета - не допустити будь-яких терористичних проявів на виборчих дільницях щодо кандидатів, виборців і членів комісії», - сказав Іванов.
Зі слів заступника начальника управління національної поліції в Запорізькій області Андрія Долинного, порядок на виборах охоронятимуть понад 2 тисячі правоохоронців і 442 військовослужбовців. У разі надзвичайних ситуацій планується залучати мобільний резерв у складі 300 осіб - працівників спецбатальйону особливого призначення поліції і бійців Нацгвардії. У кожному великому населеному пункті будуть створені групи з вибухотехніків та інспекторів-кінологів.

На 13 листопада, повідомив Андрій Долинний, надійшло 41 повідомлення про порушення виборчого законодавства. За 7 фактам розпочато розслідування. Зокрема, триває розслідування побиття «тітушками» глави виборчого штабу Миколи Фролова Володимира Піскового. Відкрито кримінальну справу за статтею 125 Кримінального кодексу (завдання легких тілесних ушкоджень).

Схема контролю за голосуванням за одного з кандидатів у мери Запоріжжя

У Запоріжжі одним із кандидатів у мери розроблена і запроваджена схема для контролю за голосуванням працівників місцевих підприємств, - повідомляє запорізький кореспондент Громадське-ТВ Тарас Білка.

Так, згідно з інформацією Тараса Білки, викладеній ним на своїй сторінці у Facebook, усі трудові колективи Запоріжжя ще перед першим туром поділили на групи по 20 осіб і в кожній був призначений координатор.

Потрапили тут до мене цікаві документики із заводу овочевидного самовисуванця. З позначкою «Информация обязательная для ...

Posted by Taras Bilka on Thursday, 12 November 2015

"Вчора ж потрапили мені в руки цікаві фотографії і база даних. Зазначу, що це не просто якісь тези обов'язкові до озвучення на зборах на заводі, а план дій на дні, аж до виборів", - пише кореспондент.

За інформацією, яку можна роздивитися на фото схеми, за два дні до виборів, 13 листопада згадані вище координатори груп дзвонять працівникам, які відмовилися йти голосувати "під конвоєм" у першому турі, і повинні якимось чином отримати їхню згоду. У день виборів 15 листопада координатор зустрічається з групою виборців, з якими попередньо по телефону домовився про час і місце зустрічі. Про тих, хто не погодився прийти на зустріч, він повинен повідомити вищому начальству.

Уже на місці у день виборів координатор повинен проконтролювати, щоб група, яку вдалося зібрати, проголосувала, і до 15:00 відправити повну інформацію в штаб.

Вибори мера Запоріжжя 2015: хроніка другого туру

Фото: схема організації голосування у Запоріжжі

"Самопоміч" підтримує Миколу Фролова на виборах мера

Політрада Об'єднання "Самопоміч" підтримала кандидата від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Миколу Фролова на пост міського голови Запоріжжя, повідомляє прес-служба партії "БПП "Солідарність".

"Ми закликаємо наших прихильників, а також усіх мешканців не бути байдужими до долі своїх громад, прийти на вибори та підтримати кандидатів, що здатні забезпечити європейський курс розвитку", - йдеться в заяві "Самопомочі".

Об'єднання "Самопоміч" вважає, що "Існує відверта загроза реваншу олігархічних сил та нащадків Партії регіонів" і зараз потрібно об'єднати свої зусилля, щоб не допустити цього.

Результати першого туру виборів мера Запоріжжя

Згідно з результатами екзит-полу, проведеного Інститутом Горшеніна, на виборах мера Запоріжжя у другий тур попередньо виходили самовисуванець Володимир Буряк (30,6%) і кандидат від БПП "Солідарність" Микола Фролов (14,6%). Причому за Фролова віддали голоси вдвічі більше виборців, ніж за його основного конкурента. Також у першій п'ятірці опинилися Ярослав Гришин з результатом 12,3%, Олександр Сін (9,4%) та Олексій Кальцев (8,7%).

Після оголошення ЦВК офіційних результатам виборів у Запоріжжі 25 жовтня ситуація особливо не змінилася, хіба що збільшився розрив між кандидатами. На виборах мера Запоріжжя 2015 у другий тур вийшли самовисуванець, головний інженер меткомбінату "Запоріжсталь" Володимир Буряк, за якого віддали голоси 31,84% виборців, і кандидат від БПП "Солідарність" Микола Фролов - з результатом 12,96%.