ua en ru

Результати виборів в Україні в 2015 році: підведемо підсумки перед другим туром

Результати виборів в Україні в 2015 році: підведемо підсумки перед другим туром Фото: в Україні пройшли місцеві вибори

25 жовтня в Україні відбувся перший тур місцевих виборів. Вони проходили з численними порушеннями, про що повідомляли спостерігачі по всій країні. Зазначимо, що вперше вибори проводилися за новою виборчою системою. Другий тур виборів відбудеться у всіх обласних центрах України, крім Харкова, Одеси та Тернополя, а також у кількох великих містах.


Другий тур виборів мерів

15 листопада в Україні відбудеться другий тур виборів мерів великих міст, в яких виборцям потрібно буде проголосувати за одного з кандидатів:

  1. Київ - Віталій Кличко і Борислав Береза
  2. Дніпропетровськ - Олександр Вілкул та Борис Філатов
  3. Вінниця - Сергій Моргунов і Людмила Щербаківська
  4. Луцьк - Микола Романюк та Олександр Товстенюк
  5. Житомир - Сергій Сухомлин і Любов Цимбалюк
  6. Івано-Франківськ - Ігор Насалик і Руслан Марцінків
  7. Полтава Олександр Мамай та Андрій Матковський
  8. Рівне - Володимир Хомко та Дмитро Якимець
  9. Суми - Олександр Лисенко та Анатолій Єпіфанов
  10. Хмельницький - Олександр Симчишин та Костянтин Чернилевський
  11. Черкаси Сергій Одарич та Анатолій Бондаренко
  12. Чернігів - Олександр Соколов та Владислав Атрошенко
  13. Херсон - Володимир Миколаєнко і Владислав Мангер
  14. Миколаїв - Ігор Дятлов та Олександр Сенкевич
  15. Запоріжжя - Володимир Буряк і Микола Фролов
  16. Львів - Андрій Садовий і Руслан Кошулинський
  17. Чернівці - Олексій Каспрук та Віталій Михайлішин
  18. Кіровоград - Андрій Райкович та Артем Стрижаков
  19. Ужгород - Богдан Андриив і Сергій Ратушняк

У другий тур виборів мера Миколаєва вийшли Дятлов і Сенкевич

Миколаївська міська виборча комісія оголосила результати виборів Миколаївського міського голови. Так, згідно з отриманими даними, у другий тур виборів мера виходять Ігор Дятлов (кандидат від "Опозиційного блоку") і Олександр Сенкевич (кандидат від "Самопомочи").

Як повідомляється, за Ігоря Дятлова віддали 44 764 голосу - він посів перше місце і пройшов у другий тур виборів мера. За Олександра Сенкевича віддали свої голоси 25 904 виборця - він також проходить у другий тур. За чинного мера Миколаєва Юрія Гранатурова проголосували 25 496 осіб. Таким чином, у нього третій результат.

Кличко і Береза виходять у другий тур виборів мера Києва

Згідно з результатами обробки 100% протоколів, у другий тур виборів мера Києва виходять чинний мер Віталій Кличко ("БПП "Солідарність") та народний депутат Борислав Береза ("Партія рішучих громадян").

Голоси виборців розподілилися наступним чином:

  1. Віталій Кличко ("БПП "Солідарність") - 40,57% або на 353 тис. 312 виборців
  2. Борислав Береза ("Партія рішучих громадян") - 8,84% (77 тис. 029)
  3. Олександра Омельченко ("Єдність") - 8,46% (73 тис. 725)
  4. Володимир Бондаренко (ВО "Батьківщина") - 7,86 % (68 тис. 460)
  5. Сергій Гусовський ( "Самопоміч") - 7,71% (67 тис. 197)
  6. Олександр Мирний (ВО "Свобода") - 4,36% (38 тис. 038)
  7. Олександр Пузанов ("Опозиційний блок") - 4,18% ( 36 тис. 486)
  8. Сергій Думчев ("Рух за реформи") - 3,91% (34 тис. 117)
  9. Василь Гацько ("Демократичний альянс") - 2,76% (24 тис. 086)
  10. Геннадій Корбан ("Укроп") - 2,61% (22 тис. 737)

Вибори мера Києва вийшли на фінішну пряму: опрацьовано 88% бюлетенів

Київським виборчкому залишилося обробити дані з останньої, Дніпровської комісії, на території якої розташовані 129 виборчих дільниць. В той же час вже опрацьовано 88% протоколів, за даними яких у другий тур виборів мера Києва виходять Віталій Кличко і Борислав Береза.

Зокрема, за Кличка проголосували 308 тис. 444 виборця, за Березу - 67 тис. 410. Олександра Омельченко ("Єдність") підтримало 65 тис. 298 виборців, Володимира Бондаренко (ВО "Батьківщина") - 59 тис. 456, Сергія Гусовського ("Самопоміч") - 59 тис. 190.

Боровик не зміг у суді відстояти другий тур виборів мера Одеси

Окружний адміністративний суд Одеси відмовив в задоволенні позову кандидата в мери Одеси Саші Боровика про скасування протоколу виборів у Суворовському районі та проведення повторного перерахунку голосів на 28 виборчих дільницях. Зокрема, суд відхилив головний аргумент позивача - акт про порушення, які були допущені районної територіальної комісією. Суть порушення полягає в тому, що при прийомі ящиків з документами з дільниць члени комісії контролювали відсутність пошкоджень пломб і упаковки, але не перевіряли вміст.

Таким чином, протокол підведення підсумків вибору мера в Суворовському районі, де переконливу перемогу здобув Геннадій Труханов, залишається в силі. Відповідно, в силі залишається і протокол Міської виборчої комісії, згідно з яким Труханів набрав 52,58% голосів і, отже, переміг вже в першому турі виборів мера Одеси.

У столиці опрацьовано 54% протоколів - розклад не змінився

За результатами обробки 54% протоколів у другий тур виборів мера Києва проходять Віталій Кличко ("БПП-Солідарність") і Борислав Береза ("Партія рішучих громадян"). Про це свідчать дані, оприлюднені Київською міською виборчою комісією на підставі протоколів з результатами голосування у Подільському, Шевченківському, Дарницькому, Печерському, Голосіївському і Деснянському районах столиці.

Втім, інтрига зберігається: майже однаковий з Березою результат отримав Олександр Омельченко ("Єдність"). Зокрема, за Віталія Кличка проголосували 35,05% виборців столиці, за Борислава Березу - 8,95%, за Олександра Омельченка - 8,65%.

Береза виходить у другий тур виборів мера Києва (37% протоколів)

Київська міська виборча комісія отримала протоколи з результатами голосування у Дарницькому, Печерському, Голосіївському і Деснянському районах столиці. Таким чином, вдалося обробити вже 37% протоколів на виборах мера Києва. Виходячи з отриманих даних у другий тур проходять Віталій Кличко і Борислав Береза: перший отримав 39,9% голосів, другий - 9,59%. При цьому також претендують на проходження в другий тур Олександр Омельченко, Сергій Гусовський і Володимир Бондаренко набрали, відповідно, 8,87%, 7,88% і 7,22% голосів виборців.

У другий тур виборів мера Івано-Франківська вийшли Насалик і Марцінків

Міська виборча комісія Івано-Франківська оголосила, що у другий тур виборів мера міста вийшли кандидат від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", народний депутат України Ігор Насалик і кандидат від ВО "Свобода" Руслан Марцінків. Повідомляється, що за Марцінківа віддали 19 850 тис. голосів, за Ігоря Насалика - і 23 тис. 393 голоси.

Результати виборів в Україні в 2015 році: підведемо підсумки перед другим туром

Фото: постанова про проведення другого туру виборів мера Івано-Франківська

Конкурентом Кличко в другому турі в Києві може стати Береза (25% протоколів)

Київська міська виборча комісія отримала протоколи з результатами голосування в Печерському, Голосіївському і Деснянському районах столиці. Всього було опрацьовано 25% протоколів з виборів мера. Виходячи з отриманих даних у другий тур крім Віталія Кличка (36,65% голосів) проходить Борислав Береза (10,4% голосів).

У Львові буде другий тур виборів мера

Територіальна виборча комісія Львова оголосила попередні результати, згідно з якими чинний мер Львова Андрій Садовий набрав 49,22% (131 426 голосів). Таким чином, у Львові відбудеться другий тур виборів глави міста.

Повідомляється також, що інші голоси виборців розподілилися наступним чином:

  1. Руслан Кошулинський - 12,29% (32 811 голосів)
  2. Володимир Гірняк - 11,08% (29 595 голосів)
  3. Дмитро Добродомов - 10,74% (28 697 голосів)
  4. Оксана Юринець - 4,33% (11576 голосів)

У Сєвєродонецьку пройде другий тур виборів мера

Сєвєродонецька міська виборча комісія оприлюднила результати виборів мера міста, однак 50% не набрав жоден з кандидатів, тому 15 листопада відбудеться другий тур виборів. У нього виходять чинний міський голова Валентин Казаков, який набрав 26,41% голосів і екс-мер Володимир Грицишин, який отримав підтримку 23,05% виборців.

Виборчком затвердив повний список депутатів Одеської міськради

Одеська виборча комісія затвердила повний список депутатів Одеської міської ради. Всього в міськраді засідатимуть 64 людини. Зокрема, 27 депутатів від партії Геннадія Труханова "Довіряй справах", БПП - 14, "Опозиційний блок" - 12, Українська морська партія - 6, "Самопоміч" - 5.

Повідомляється, що Одеська міська рада нового скликання вже проводить свою першу сесію, на якій Геннадій Труханов отримає посвідчення мера. У залі присутні 48 з 64 обраних депутатів.

Кличко і Омельченко проходять у другий тур виборів у Києві (12,5% протоколів)

Київська міська виборча комісія за результатами опрацювання результатів голосування у Печерському та Голосіївському районах повідомила, що у другий тур виборів мера столиці проходять Віталій Кличко та Олександр Омельченко. Згідно з даними, отриманими в ході обробки 12,5% протоколів, Кличка займає перше місце з 37,2% голосів виборців, а Омельченко - друге з 10,76%. Зазначимо, раніше повідомлялося, що за попередніми даними конкуренцію Кличко в другому турі складе Сергій Гусовський.

Кличко і Гусовський поки лідирують на виборах мера Києва

Згідно з першим протоколам, отриманим Центральною виборчою комісією, після підрахунку голосів на 49 дільницях кандидат від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Віталій Кличко і кандидат від партії "Самопоміч" Сергій Гусовський лідирують на виборах мера Києва. Наголошується, що всі 49 ділянок - з п'яти округів у Печерському районі столиці

Крім того, згідно з даними Центрвиборчкому, "Блок Петра Порошенка "Солідарність", "Самопоміч", "Батьківщина", "Свобода" та Демальянс проходять до Київради.

ЦВК продовжує публікувати результати виборів 2015

На першу половину дня середи, 28 жовтня, на сайті Центрвиборчкому доступна інформація про те, що на даний момент обрано 3 245 депутатів сільрад (з 118 372) і 39 депутатів селищних рад (з 11438).

Також, згідно з опублікованою ЦВК інформацією, офіційно обраними на даний момент є 259 голів сільрад (з 9 126), 3 голів селищних рад та 3 міських голів: 2 у містах районного значення (213) та 1 у місті обласного значення - Хмільнику (145).

Крім іншого, на сайті ЦВК України доступна інформація про суб'єктів висування обраних депутатів і голів сільських, селищних і міських рад. Зокрема, серед депутатів місцевих рад превалюють самовисуванці (82,34%). Слідом йдуть депутати, висунуті партіями "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (7,28%) і "Наш край" (2,89%).

Схожа ситуація і з головами сільських, селищних і міських рад. 76,98% з них самовисуванці, 11,32% представляють "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і 3,4% - "Наш край".

ЦВК оприлюднив інформацію про першому офіційно обраного мера

Першим офіційно обраним став мер міста Хмільник. Цей пост зайняв самовисуванець Редчик Сергій Борисович. Такі дані оприлюднені на сайті Центрвиборчкому.

Всього ж, за підрахунками Центрвиборчкому, в Україні обрані вже 133 голови сільрад, 2 голови селищної рад та 1 голова міськради. Найбільший відсоток серед обраних - самовисуванці (77,04%), представники партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (13.3%) і Аграрної партії (2,22%)

В смт Східниця Львівської області зафіксована "нічия"

Унікальний випадок стався на виборах до селищної ради в смт Східниця Львівської області - два кандидати, які балотувалися в одномандатному окрузі №3, набрали однакову кількість голосів - 58. З-за цього в окрузі будуть проведені перевибори. Повідомляється, що зараз виборча комісія проводить підготовку до проведення повторних виборів 15 листопада.

З другим місцем на виборах мера Києва ясності ще немає (50% протоколів)

Голова Київської міської виборчої комісії Анатолій Сульдін розкрив попередні дані за підсумками опрацювання 50% протоколів на виборах мера Києва та Київради. На першому місці у мерських перегонах, як і очікувалося, - Віталій Кличко.

"Щодо другого місця то дані розділилися. Дуже щільно один за одним йдуть кандидати в мери Омельченко, Береза, Гусовський, Бондаренко", - повідомив Сульдін.

Що стосується виборів у Київраду, то, за попередньою інформацією, п'ятивідсотковий бар'єр подолали "БПП-Солідарність", "Самопоміч", "Єдність", "Батьківщина" і "Свобода". Перші офіційні дані результатів місцевих виборів у Києві виборчої комісії можуть оприлюднити в 17 годин.

У Львівську облраду проходять вісім партій (96% бюлетенів)

Львівська обласна виборча комісія опрацювала 96% бюлетенів і повідомляє, що до облради, за наявними даними, проходять вісім партій.

Як повідомляється, на першому місці БПП "Солідарність" з результатом 21,58%, "Самопоміч" отримує 14,62%, ВО "Свобода" - 12,92%, ВО "Батьківщина" - 9,21%, "Громадянська позиція" - 8,06%, "Укроп" - 6,22%, Радикальна партія - 5,56%, "Народний контроль" - 5,18%.

Трохи не дотягує до 5% "Народний рух України" - за даними обласної виборчої комісії, НРУ набирає 4,99%, і цей показник вже навряд чи підвищиться.

ЦВК опублікував перші результати місцевих виборів 2015

Центральна виборча комісія нарешті почала публікувати перші результати місцевих виборів в Україні! З ними вже можна ознайомитися на сайті ЦВК.

зокрема, згідно з опублікованою інформацією, в Україні обрані вже 40 голів сільрад у Вінницькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Сумській, Харківській та Чернівецькій областях.

Найбільший відсоток серед обраних на даний момент - самовисуванці (77,5%), представники партій "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (20%), і "Відродження" (2,5%).

Підрахунок голосів затягується в Дніпропетровську

Комітет виборців України повідомляє про те, що Дніпропетровський міськвиборчком практично не приймає протоколи з виборчих дільниць і масово відправляє дільничні виборчі комісії на уточнення.

На сторінці КВУ у Facebook кажуть, що 80% дільничних комісій Дніпропетровська відправлено на уточнення протоколів, причому в середньому по області цей показник становить 10-15%.

Повідомляється також, що міська виборча комісія Новомосковська вирішила припинити засідання і розійтися до завтрашнього вечора. А оскільки від 10 дільниць бюлетені досі не отримано, дане рішення є протиправним.

До Житомирської облради проходять 8 партій (66% бюлетенів)

У прес-службі Житомирської обласної державної адміністрації повідомляють, що за підсумками обробки 66 відсотків бюлетенів проходять 8 партій. Зокрема, мова йде про такі партії:

  1. "БПП "Солідарність" - 23,36%
  2. ВО "Батьківщина" - 16,89%
  3. "Опозиційний блок" - 9,03%
  4. Радикальна партія Олега Ляшка - 8,99%
  5. Об'єднання "Самопоміч" - 8,32%
  6. ВО "Свобода" - 7,41%
  7. "Укроп" - 7,37%
  8. Народна партія - 7,25%.

У той же час, як заявив начальник департаменту громадської безпеки МВС України Володимир Гриняк, станом на 15:00 підрахунок голосів завершився на 87% виборчих дільницях.

У Тернополі мер, швидше за все, не зміниться

За результатами опрацювання понад 50% протоколів на виборах мера Тернополя перемагає чинний міський голова Сергій Надал. Про це розповів його помічник Максим Черкашин.

Зокрема, виходячи з результатів обробки 47 протоколів ДВК з 90, Сергій Надал отримав 24 967 голосів, Тарас Пастух - 4 293 голосів, Петро Ландяк -2 960 голосів.

Вілкул обігнав Філатова на виборах мера Дніпропетровська

За даними підрахунку протоколів з мокрими печатками результати голосування на виборах мера Дніпропетровська лідирують Олександр Вілкул (37,5%) і Борис Філатов (35,3%). Відзначимо, що, за даними екзит-полів, Філатов випереджав Вілкула на 10%: 41,6% проти 32% відповідно.

На виборах до дніпропетровської міськради перше місце зайняв "Опозиційний блок" з 30,3% (за результатами обробки 99% протоколів). На виборах в обласну раду також перемагає "Оппоблок" - 34% (опрацьовано 90% протоколів). На другому місці - "Укроп", на третьому - "Громадянська сила".

Суми чекає другий тур виборів мера

У Сумах паралельний підрахунок голосів провела газета "Данкор. Згідно йому, з сильним відривом від конкурентів на виборах мера міста лідирує діючий міський голова Олександр Лисенко - 48,25% голосів. Втім, цього недостатньо для перемоги в першому турі.

Повний же розклад по учасникам виборів виглядає так:

  1. Олександр Лисенко ("Батьківщина") - 48,25%
  2. Анатолій Єпіфанов ("Воля народу") - 14,7%
  3. Андрій Крамченков - "За Україну" - 8,28%
  4. Дмитро Лантушенко - (БПП "Солідарність") - 8,01%
  5. Сергій Клочко - 4,74%
  6. Анатолій Жук - 3,82%
  7. Олександр Лисенко (самовисуванець) - 3,44%

У Сумах вважають, що якби у списках не було тезки чинного мера, то він міг би перемогти в першому турі.

Результати Харкова за версією Кернеса

Чинний мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що за підсумками підрахунку 96% бюлетенів він набирає вже 64,64% голосів виборців на місцевих виборах 2015.

При цьому, за інформацією Кернеса, партія "Відродження", від якої він балотувався на посаду мера, у Харківській міськраді набирає вже 54% голосів.

Перші результати з Луганської області

Стали відомі перші результати виборів на сході України. Як повідомив нардеп від "Самопомочи" Семен Семенченко, за результатами обробки 2/3 бюлетенів у Сєвєродонецьку Луганської обл. на місцевих виборах лідирує "Опозиційний блок".

Зокрема, за словами Семенченко, четвірка партій, що подолали п'ятивідсотковий бар'єр у Сєвєродонецьку, виглядає так:

  1. "Оппоблок" - 38%
  2. "Наш край" - 22%
  3. БПП -10%
  4. "Самопоміч" - 9.2 %

В Одесі Труханів перемагає в першому турі (25% бюлетенів)

Міський виборчком Одеси обробив 25% голосів на місцевих виборах. За результатами підрахунків, за Геннадія Труханова віддали свої голоси 51,5% виборців. У той же час за займає друге місце Сашу Боровика віддали 23,7% голосів. На третьому місці Едуард Гурвіц з 7,7%, на четвертому - Сергій Ківалов (5,1%).

Також, за підсумками обробки 25% голосів виборців, Одеська міськрада проходять партії "Довіряй справах" (31,7%), "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (15,3%), "Опозиційний блок" (13,7%) і "Українська морська партія Сергія Ківалова". Шанси на проходження 5% бар'єру залишаються і у "Батьківщини" з "Самопоміччу".

У той же час, як повідомляє одеське видання Думская.net в Одеську обласну раду за підсумками підрахунку голосів з 1154 ділянок з 1473 проходять шість партій. Перше місце фактично ділять "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і "Опозиційний блок", які набрали 20,6 і 20,5% відповідно.

За третє місце йде боротьба між партією "Довіряй справах" і "Батьківщиною" - 10,4 і 10,3% відповідно. Також п'ятивідсотковий бар'єр долають "Відродження" (7,84%) і "Наш край" (6,8%).

У Львівську облраду проходять 7 партій (50% бюлетнів)

Львівська обласна територіальна виборча комісія підрахувала вже 50% голосів виборців на виборах до Львівської облради. Згідно з отриманими даними, 5-відсотковий бар'єр подолали сім партій.

Зокрема, партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність" отримала 22,57% голосів виборців, ВО "Свобода" - 12,55%, Об'єднання "Самопоміч" - 13,00%, ВО "Батьківщина" - 9,79%, "Громадянська позиція" - 7,57%, "Радикальна партія Олега Ляшка" - 6,33%, КРІП - 6,05% і "Народний Рух України" - 5,45%.

Перші офіційні дані ЦВК: явка

Центральна виборча комісія оприлюднила першу офіційну інформацію за підсумками виборів - показники явки виборців по регіонах і в цілому. Загальна явка виборців склала 46,62%. При цьому, найбільш дисциплінованими виявилися західні області: Тернопільська (56,5%), Львівська (56,31%) і Волинська (55,29%).

Список спеціальних аутсайдерів", за результатами виборів в Україні в 2015 році, очікувано очолюють Донецька (31,65%) і Луганська (35,27%) області. Невисоку активність показав і південь країни - наступними в рейтингу низької явки йдуть Херсонська (37,41%) та Миколаївська (38,48%) області.
Сама дисциплінована з південних областей - Одеська - показала явку до 41,87%. Цікаво, що на такому ж низькому рівні виявилася і явка в Києві - 41,87%.

Відзначимо, що попередні результати виборів в Україні в 2015 році Центрвиборчком поки що публікувати не почав.

Оприлюднені результати екзит-полів

Стали відомі результати екзит-полів на місцевих виборах 2015. Згідно з даними, оголошених в ефірі програми "Ніч виборів з Савіком Шустером", результати виборів мера Києва виглядають наступним чином:

  1. Віталій Кличко - 38,4%
  2. Сергій Гусовський - 9,2%
  3. Борислав Береза - 8,5%
  4. Володимир Бондаренко - 8%
  5. Олександр Мирний - 6,6%

Таким чином, у другому турі суперником Кличка з найбільшою ймовірністю стане Гусовський. Однак шанси зберігаються і у Берези з Бондаренко.

У той же час, дані екзит-полу, проведеного на замовлення "Блоку Петра Порошенко" відрізняються від тих, що озвучив Савік Шустер. Як передає кореспондент РБК-Україна, на брифінгу в штабі партії політолог Сергій Таран розповів, що з найбільшою ймовірністю противником Кличко в другому турі стане Бондаренко.

  1. Кличко 40, 4%
  2. Бондаренко 9,8%
  3. Береза 9,7%
  4. Гусовський 8,7%
  5. Омельченко 6,3%
  6. Мирний 6%
  7. Думчев 4,4%

Втім, і в цьому випадку у Берези з Гусовским залишаються шанси на фінал.

З результатами інших екзит-полів ви можете ознайомитися за посиланням.

Що вплинуло на результати виборів

Величезна кількість записуваних на протязі всього дня голосування порушення не могло не вплинути на результати виборів 2015. До таких порушень можна віднести відсутність кабінок на 11 дільницях у Вінниці, півторагодинне запізнення відкриття кількох ділянок в Сумах і відсутність бюлетенів на одній з дільниць в Чернігівській області.

Окремо варто відзначити, що Мариуполі, Красноармійську і Сватові вибори з різних причин не були проведені зовсім. Відповідно, результати місцевих виборів у цих містах просто відсутні. В цілому ж в Україні не відкрилися 237 виборчих дільниць.

Ще один момент, який може несподіваним чином вплинути на результати виборів - нова виборча система. Існує ймовірність, що частина голосів виборців буде втрачена через ненавмисної псування бюлетенів виборцями, не розібралися в нових правилах.

Крім іншого, минулі вибори ознаменувалися вкрай низькою явкою. Що в свою чергу робить результати виборів в Україні в 2015 році недостатньо репрезентативними.