ua en ru

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів Фото: спостерігачі відзначають численні порушення

Сьогодні, в неділю 25 жовтня, Україна обирає депутатів місцевих рад і мерів міст. Вибори 2015 проходять за новим, прийнятим у липні цього року законом, згідно з яким змінилася виборча система. Новий для громадян формат голосування, а також виборча кампанія, яка проходила не без порушень, стали запорукою того, що в день виборів країна зіткнулася з неприємними сюрпризами. РБК-Україна розповідає про те, як йде голосування в Києві і по всій країні.

13:50 Комітет виборців України фіксує чергове порушення виборчого процесу. У повідомленні на сторінці КВУ у Facebook йдеться про те, що в Миколаєві на виборчій дільниці №480895 спостерігачі зафіксували працюючу відеокамеру над кабінками для голосування.

На дільниці №480895 у Миколаєві спостерігачі КВУ зафіксували працюючу відеокамеру над кабінками для таємного голосування.

Posted by КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ on 25 жовтня 2015 р.

13:32 На брифінгу голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявив, що Маріупольська територіальна виборча комісія сьогодні ще може організувати проведення місцевих виборів.

"Ми сподіваємося, що сьогодні протягом дня все-таки повернеться розум і почуття відповідальності 11 членів комісії (Маріупольської ТІК - ред.) і вони знайдуть в собі сили забезпечити прийняття бюлетенів міською виборчою комісією від поліграфічного підприємства, яке їх видало. Ці виборчі бюлетені будуть передані чотирьом районним у місті Маріуполі районним виборчим комісіям. Ті, в свою чергу, передадуть бюлетені для голосування на виборчі дільниці. Зрозуміло, що дільниці відкриються з дуже великим запізненням. Але навіть якщо вони відкриються, скажімо, в шість годин вечора, вибори можуть відбутися", - заявив Охендовський.

13:25 Як повідомляє прес-служба "Опори", не вчасно відкрилися понад 15,5% виборчих дільниць в Україні. Також наголошується, що 17,7% дільничних виборчих комісій почали підготовчі засідання раніше 7:15. Згідно зі статистикою "Опори", ділянок, на яких зафіксовано порушення, найменше в Одесі і Дніпропетровську.

"У той же час, до 6,5 % дільничних виборчих комісій не забезпечили ведення протоколу свого підготовчого засідання. Тоді як у Дніпропетровську протокол ранкового засідання не вели 8,5% комісій", - йдеться в повідомленні.

Підсумки спостережень за підготовчим засіданням і початком голосування "Опора" представила в інфографіці.

Підготовче засідання та початок голосування: підсумки ОПОРИ (інфографіка) http://goo.gl/CDOIf9За даними спостерігачів ...

Posted by Громадянська мережа ОПОРА on 25 жовтня 2015 р.

13:10 були Присутні на дільниці, де голосував Президент Петро Порошенко, спостерігачі Ради Європи, суттєвих порушень не виявили. Від подальших коментарів вони відмовилися, пославшись на те, що в понеділок буде проводити брифінг.

13:07 Спілкуючись з журналістами на ділянці, Президент заявив, що дав доручення розслідувати причини зриву місцевих виборів у Маріуполі.

"Чекаю політичну оцінку політичних сил, звертаюся до Верховної Ради і Центральної виборчої комісії з проханням відреагувати. Верховна Рада на найближчому засіданні повинна внести зміни в законодавство, що дозволить найближчим часом провести вибори в Маріуполі в цьому році", - заявив він.

Порошенко також додав, що крім Маріуполя вибори не відбулися ще в одному райцентрі і "це вимагає рішучих дій". Він зазначив, що на інших дільницях вибори проходять без порушень.

13:02 Петро Порошенко також розповів, яка ситуація на місцевих виборах в Донецькій області.

"Я не можу не прокоментувати ситуацію в Маріуполі. Щойно я говорив з Павлом Жебрівським (голова Донецької ОДА, - ред.). Він сказав, що по області ніяких порушень немає, явка на 12. 00 більше 11%", - сказав він.

За словами Порошенка, відомо, що в Маріуполі готувалися фальсифікації на виборах 2015.

12:57 Глава держави в ході свого спілкування з журналістами також відзначив важливість формування проукраїнської коаліції у місцевих радах.

"Важливо, щоб при збереженні конкуренції, яка була на цих виборах, була сформована проукраїнська коаліція, щоб не дати можливість агресору дестабілізувати ситуацію", - сказав Порошенко.

12:52 Президент Петро Порошенко після голосування привітав українців з виборами, і підкреслив, що вони важливі, повідомляє кореспондент РБК-Україна. Він також зазначив, що " перезавантаження влади закінчується, і важливо, щоб нинішні вибори відповідали високої планки, поставленої під час президентських виборів 2014 року.

12:38 Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною приїхав на виборчу дільницю у київському Будинку офіцерів, щоб проголосувати.

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів

Фото: Петро Порошенко на ділянці з дружиною Мариною

12:15 У Харкові нарешті почав роботу проблемний виборчу дільницю. У прес-службі Харківської міськради повідомили, що був виготовлений дублікат печатки виборчої комісії.

"Виборча дільниця №594 у Фрунзенському районі Харкова відкрився, йде голосування. Харківська міська виборча комісія вирішила проблему, був виготовлений дублікат печатки, та ділянка почав свою роботу", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що ділянка своєчасно не розпочав роботу з-за того, що голова ДВК прийшов на його відкриття без друку.

11:52 Комітеті виборців України розповіли онарушениях в ході місцевих виборів 2015 в столиці. Зокрема, у Києві була зупинена спроба виборчих махінацій.

"Один з членів комісії видавав бюлетені підставним особам, які при цьому не розписувалися у списку виборців. Такі особи мали при собі спеціальні позначки (так звані "косинки"), за яким член комісії міг їх розпізнати і видати бюлетені. За Законом член комісії повинен перевірити паспорт виборця, який засвідчує особу та місце її реєстрації. Виборець у свою чергу повинен поставити підпис у списку виборців", - сказано в повідомленні КВУ в Facebook.

Відзначається також, що на даний момент міліція проводить слідчі дії. Таке порушення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 7 років.

КВУ: у Києві готувались масові порушення на одній з дільниць У Києві на дільниці №800520 (вул. Героїв Сталінграда, 58-...

Posted by КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ on 25 жовтня 2015 р.

11:43 Незрозуміла історія трапилася на ділянці в Миколаївській області - голові виборчкому невідомі особи передали гроші і порожні конверти. Про це йдеться в повідомленні Управління Міністерства внутрішніх справ у Миколаївській області.

"В міліцію надійшло повідомлення від члена виборчої комісії про те, що хтось на територію ділянки заніс пакет, який за зовнішнім виглядом дуже підозрілий. На місці розташування ділянки (території загальноосвітньої школи) працівники міліції перевірили вміст сумки і з'ясували, що всередині знаходяться гроші і порожні конверти", - сказано в повідомленні.

Як з'ясувалося, господарем пакета була голова комісії, яка спробувала запевнити правоохоронців, що гроші їй нібито передали як керівнику підприємства для розрахунку з працівниками.

"Правда, пізніше у жінки виникла інша версія - що гроші їй принесли для закупівлі товару для того ж підприємства. От тільки пояснити наявність поруч з готівкою порожніх конвертів голова комісії так і не змогла", - наголошує МВС.

11:28 Громадянська мережа "Опора" зафіксувала ще одне порушення виборчого процесу місцевих виборів 2015. На одній з виборчих дільниць міста Хмельницького виявлена спроба проголосувати за двох осіб. Факт отримання жінкою двох бюлетенів для голосування був зафіксований одним із членів виборчої комісії. На дільницю прибули співробітники міліції, які зафіксували порушення і взяли свідчення у порушника.

11:24 Мер столиці Віталій Кличко разом з братом Володимиром прийшов на голосування в піднесеному настрої, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Все що я зробив і роблю, те що має, роблю щиро і відкрито, прозоро. Якщо кияни вирішать, що я гідний виграти в першому турі, здорово, ні - будемо боротися в другому", - сказав Кличко. За його словами, виборча кампанія обійшлася йому в 17 млн грн.

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів

Фото: брати Клички прийшли на дільницю разом

11:21 Тиску на співробітників виборчих комісій не припинялося протягом всієї кампанії з виборів 2015. І навіть вночі перед виборами в Лисичанську Луганської області стався інцидент - тут спалили автомобіль голови тервиборчкому.

"В р. Лисичанськ, 25 жовтня вночі був підпалений особистий автомобіль голови Лисичанської ТВК Наталії Кравченко (висунута від партії "Опозиційний блок")", - повідомляють у громадянській мережі "Опора".

11:08 Прем'єр Арсеній Яценюк після голосування поговорив з представниками ЗМІ. Він розповів про те, що уряд намагається не допустити фальсифікації виборів.

"Ми провели серйозну роботу з Кабміном та громадськими мережами, громадськими організаціями. Основна проблема - підрахунок голосів", - заявив Яценюк.

Він також зробив заяву щодо нової виборчої системи: "Я думав, що ми голосуємо за відкритими списками, але партійна приналежність превалює". При цьому прем'єр відмовився сказати, за кого голосував.

"Ротації Кабміну не буде, оскільки не треба плутати місцеві вибори та вибори національного рівня. Що стосується "Народного фронту" - на національних виборах подивіться всі результати на табло", - заявив Яценюк.

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів

Фото: Арсеній Яценюк так і не розповів, за кого він віддав голос

10:56 Чергові проблеми виявилися в Чернігівській області. За інформацією Комітету виборців України, на одній з виборчих дільниць в місті Мена Чернігівської області відсутні бюлетені.

"В Чернігівській області на одній з дільниць немає бюлетенів! У місті Мена Чернігівської області на виборчій дільниці №740413 (вул. Довженка, 8) відсутні виборчі бюлетені. Виборці приходять на дільницю, однак проголосувати не можуть", - зазначили в КВУ.

10:51 Прем'єр міністр Арсеній Яценюк приїхав на виборчу дільницю № 800594 у Києві за кермом мерседеса чорного кольору, передає кореспондент РБК-Україна. На відміну від торішніх виборів, коли його на ділянці супроводжували дружина з дочкою, на цей раз він сам.

10:47 Ситуація з закритими дільниць на виборах 2015 набула загрозливого розмаху. У прес-службі МВС повідомили про те, що станом на 9:30 ранку в Україні не відкрилися 237 виборчих дільниць.

"станом на 09:30 25.10.2015 року вже почали роботу 10 тис. 642 територіальні виборчі комісії та 29 тис. 264 - дільничних. Не відкрилися 237 виборчих дільниць", - йдеться в повідомленні.

У МВС зазначили, що в Донецькій області з-за помилок в бюлетенях і з-за відмов виборчкомів у реєстрації так і не відкрилися 235 ділянок.

10:43 На ділянці, де проголосував Олег Ляшко, віддав свій голос і голова Компартії України Петро Симоненко.

"Настрій двоїсте, оскільки виборча кампанія пройшла під егідою популізму. Я проголосував за політсилу, яка буде боротися з корупцією. За мера проголосував за кандидата господарника, якого вважаю профі", - заявив Симоненко на виході з дільниці.

Проголосувавши, Симоненко поговорив з іншими виборцями про високих тарифах. "Можна тільки порадіти", - зазначив він.

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів

Фото: Петро Симоненко проголосував за "господарника"

10:30 Одним з перших великих українських політиків віддав свій голос на виборах 2015 лідер Радикальної партії Олег Ляшко. На дільницю № 800594 в Печерському районі столиці він прийшов з дружиною Роситой. Як повідомив кореспондент РБК-Україна, "радикал" навіть в неформальній обстановці обмірковував державні справи: вже виходячи з ділянки він обговорював зі своєю дружиною держпрограму підтримки малозабезпечених.

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів

Фото: Олег Ляшко з дружиною після виходу з дільниці

10:18 Серйозну непідготовленість до виборів показала Вінниця. В місті не встановлені кабінки для голосування аж на 11 виборчих дільницях.

"У Вінниці на дільницях масово не встановлені кабіни для голосування. Така ситуація має місце відразу на 11 дільницях", - йдеться в повідомленні Комітету виборців України в Facebook.

КВУ: на 11 дільницях у Вінниці не встановлено кабін для голосування!У Вінниці на дільницях масово не встановлено кабін...

Posted by КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ on 25 жовтня 2015 р.

10:13 Добродушність членів ДВК у Вінницькій області вилилося в порушення виборчого законодавства. Як повідомляє громадянська мережа "Опора", дві людини там проголосували за посвідченням залізничника.

"За словами голови ДВК, видали бюлетені без паспортів двом чоловікам, які пред'явили посвідчення залізничника, оскільки паспорта за їх словами, - втрачено. Чоловіки просили надати їм можливість проголосувати, і члени комісії погодилися", - йдеться в повідомленні "Опори".

9:55 Неспокійно проходять вибори 2015 і в Харкові. Як повідомив народний депутат фракції "Самопоміч" Олег Лаврик, на одній з ділянок викрадена друк, а на іншому протоколи голосування були підписані ще цієї ночі.

"Ділянка №631565 - викрадена друк. На місце події прибули співробітники міліції і ТВК. Вночі на виборчій дільниці №631566 в Ордожникидзевском районі (Московський проспект, 318) підписали протоколи голосування до початку виборів. Станом на 9-00 всі ці протоколи погашені, ділянка знаходиться під особливим контролем спостерігачів", - написав нардеп в Facebook.

Харків.Дільниця №631565 викрадена печатка. На місце події прибули працівники міліції і ТВК.Вночі на виборчій дільниці ...

Posted by Олег Лаврик on 25 жовтня 2015 р.

9:49 Радник міністра інформаційної політики в АТО Олександр Бригинець жорстко відреагував на зрив виборів у Маріуполі та Красноармійську.

"Головна причина: небажання місцевих горе-еліт втрачати владу, тому що за законом, якщо вибори не відбулися, повноваження зберігає попередня влада. Я б на місці Порошенко в Красноармійську і Маріуполі ввів надзвичайний стан і військово-цивільні адміністрації. Неприпустимо, щоб і далі влада залишалася у тих, хто зірвав вибори", - написав Він у себе в Facebook.

Подивимось, чи дослухається до порад радника Юрія Стеця Петро Порошенко.

#вибори2015 #донбас Пізно вночі спокійно ліг спати: ситуація з виборами в #Красноармійськ нормалізувалася. Комісія таки ...

Posted by Олександр Бригинець on 25 жовтня 2015 р.

9:41 Порушення в процесі виборів 2015 виявлено в Сумах. На одній з ділянок протягом години після відкриття були відсутні кабінки для голосування - людям довелося заповнювати бюлетені на підвіконнях. Про це заявив Комітет виборців України на своїй сторінці в Facebook.

"На ділянці №590958 в школі №10 протягом першої години голосування були відсутні кабінки. Виборцям довелося голосувати на підвіконнях, столах і тому подібне", - йдеться в повідомленні.
Відзначається також, що на даний момент йде робота над встановленням виборчих кабінок.

У Сумах на одній з дільниць немає кабінок, люди голосують на підвіконникахНа дільниці №590958 в школі №10 протягом пер...

Posted by КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ on 25 жовтня 2015 р.

9:34 "Вибори для нас - завжди свято", - мабуть, вирішили двоє запорізьких пенсіонерів. Як повідомив 061.ua на одній з дільниць у Запоріжжі двоє пенсіонерів спробували зайти в кабінку для голосування разом. З'ясувалося, що вони хотіли сховатися від своїх дружин, щоб без проблем "випити за день виборів". Зробити це їм так і не вдалося, оскільки спостерігачі припинили порушення. На жаль, про реакції на інцидент чоловік горе-порушників не повідомляється.

9:22 Вибори в Красноармійську сьогодні все-таки не відбудуться. Донецький окружний адмінсуд своїм рішенням скасував постанову Красноармійського міськвиборчкому про друк бюлетенів у фізособи. Як передають Новини Донбасу, о 20:00 відбудеться засідання комісії, на якому буде оголошено про неможливість проведення в Красноармійську місцевих виборів.

Місцеві вибори 2015: в Україні голосують за депутатів і мерів

Фото: копія постанови суду

9:16 В БПП оприлюднили позицію партії щодо зриву виборів у Маріуполі. У політсилі заявили, що проведення місцевих виборів тут можуть перенести на 15 листопада.

"Проведення місцевих виборів у Маріуполі зірвано за формальними ознаками - з-за неякісного виготовлення бюлетенів, відсутність контролю за їх тиражем та належним зберіганням. Тому фракція нашої політичної сили буде ініціювати зміни до законодавства, які дозволять провести голосування в Маріуполі одночасно з другим туром виборів міських голів 15 листопада, або в інший стислий термін", - заявили в БПП.

9:08 Цікаво, що сьогодні місцеві вибори проходять не тільки в Україні. 25 жовтня Болгарія також обирає місцева влада. Причому, там разом з виборами проходить ще й референдум з питання надання громадянам права електронного голосування під час виборів і референдумів. Україні до таких питань, напевно, ще треба дорости.

8:50 Вибори 2015 опинилися під загрозою зриву не тільки в Маріуполі. Виборчі дільниці не відкрилися також і в Красноармійську. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Євген Будерацкий.

"станом на 8:00 ділянки не відкрилися, хоча друга партія бюлетенів з Краматорська таки приїхала", - написав він.

Він також повідомив, що ділянки, можливо, відкриються в 12:00. "ЦВК нібито дала можливість відкрити ділянки в Красноармійську на 4 години пізніше, в 12-00, але цей варіант малоймовірний", - додав Будерацкий.

Вибори на Донбасі. Красноармійськ.Станом на 8-00 дільниці не відкрились, хоча друга партія бюлетнів з Краматорська так...

Posted by Євген Будерацький on 24 жовтня 2015 р.

8:42 За зрив виборів у Маріуполі повинна настати кримінальна відповідальність. Про це заявив нардеп від "Блоку Петра Порошенко" Єгор Фірсов. "Ми не повинні це так залишати! За цим фарсом має бути чітка кримінальна відповідальності винних осіб! Підкреслю, не політична, а конкретний суд та конкретний термін!", - написав депутат у своєму Facebook.

Маріуполь, 8 ранку: жодна дільнична комісія не почала роботу - вибори остаточно зірвані!Ми не повинні це так оста...

Posted by Egor Firsov on 24 жовтня 2015 р.

8:30 Перші проблеми виборів 2015 вже проявилися. Як повідомляється, у Маріуполі голосування так і не почалося. "Голосування в Маріуполі не почалося. Новина про те, що вибори можуть не відбутися здивувала виборців, які вже чекають біля виборчої дільниці. Зараз в Маріуполі чекають відповіді від ЦВК, який роз'яснить факт проведення або скасування виборів", - повідомляє кореспондент телеканалу "112 Україна" з місця подій.

Зазначимо, що такий хід подій не можна назвати несподіваним. В процесі підготовки до виборів у Маріуполі постійно виникали різні проблеми і питання, а вчора члени територіальної виборчої комісії попросили ЦВК перенести вибори.


08:09 Вибори 2015 в Україні вперше проходять за новою виборчою системою. Офіційно автори називають її "пропорційною системою з відкритими списками". Фактично це означає, що, голосуючи за партію, виборець також впливає і на розташування конкретного кандидата у партійному списку (докладніше див. "Місцеві вибори: пам'ятка щодо нової виборчої системи").

Нова система продовжує піддаватися критиці. Зокрема, раніше звучали побоювання, що нинішні вибори, націлені на давно назрілу "перезавантаження" місцевої влади, на ділі посилять позиції закріпилися в регіонах еліт. Сьогоднішнє голосування має показати, наскільки ці та інші побоювання були обгрунтованими.

РБК-Україна нагадує: вирушаючи голосувати, не забудьте взяти з собою паспорт!